Groep 7/8 met e-waste. (foto: Mevrouw Bartels)
Groep 7/8 met e-waste. (foto: Mevrouw Bartels) Foto: Mevrouw Bartels

Inzameling E-waste door kinderen Jorisschool Heumen

HEUMEN - De kinderen van groep 7/8 doen mee aan de E-waste race. Ze verzamelen de komende weken zoveel mogelijk kleine elektrische apparaten.

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een regio of gemeente om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. De kinderen van de Sint-Jorisschool scoren hier punten mee en kunnen hiermee een schoolreisje winnen naar Nemo in Amsterdam.  

Leuk en leerzaam inzamelen van elektronica! Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld! Van dit elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, kunnen we weer allemaal nieuwe dingen maken. Slechts de helft van dit afval wordt in Nederland op de goede manier ingezameld. Zonde dat de andere helft weg wordt gegooid in de prullenbak en in de vuilverbrandingsovens terecht komt. Denk aan grondstoffen die bijvoorbeeld in een mobiele telefoon zitten: zilver, goud, kopen, titanium, indium, kobalt, nikkel en ijzer. Deze grondstoffen raken in een rap tempo wereldwijd op. 

Wat wordt er ingezameld? Alle apparaten met een stekker of plek voor een batterij die het niet meer doen of niet meer wordt gebruikt. 

Hoe wordt er ingezameld? Op twee manieren: Mensen kunnen via de website www.ewasterace.nl elektrische apparaten online aanmelden. De kinderen komen de spullen dan aan huis ophalen.
Ook komen de kinderen persoonlijk deur-aan-deur langs om E-waste op te halen. Natuurlijk kunnen de dorpsbewoners ook hun spullen tijdens schooltijd afgeven op school.