Bestuur Stichting Eigen Thuis: van links naar rechts: Carla Pouwels-Verbeet, Rudi de Bruin en Jan Hendriks. (foto: Carla Hendriks)
Bestuur Stichting Eigen Thuis: van links naar rechts: Carla Pouwels-Verbeet, Rudi de Bruin en Jan Hendriks. (foto: Carla Hendriks) Foto: Carla Hendriks

Wit-Gele Kruisgebouw voor

jong-volwassenen in Groesbeek

GROESBEEK – Het al jaren leegstaande pand aan de Hoflaan in Groesbeek bij de Groesbekers beter bekend als het Consultatieburo of het Wit-Gele Kruisgebouw krijgt na jaren een heel andere bestemming. Vanaf september komen er zeven jong-volwassenen met een licht verstandelijke beperking en/of autisme spectrum stoornis. 

Het betreft hier een kleinschalige woongroep die als ouderinitiatief geheel is opgezet. Het ouderinitiatief had in een eerder stadium vergevorderde plannen met de pastorie van de Cosmas en Damianuskerk op de hoek van de Pannenstraat en Kloosterstraat in het centrum van Groesbeek. Door deze vergevorderde plannen werd in maart 2021 een streep gezet omdat de nieuwe pastores het plan niet zagen zitten en het feit dat de kerk in financiële problemen verkeerde.

Voor de ouders – de initiatiefnemers - betekende dit dat er een nieuwe zoektocht moest worden gestart naar een geschikt pand in Groesbeek. In de huidige woningmarkt was dat geen gemakkelijke opgave. De ouders van de kinderen met een licht verstandelijke beperking zijn dan ook zeer verheugd dat ze in mei 2021 met de huidige eigenaar van het pand aan de Hoflaan in contact zijn gekomen en met hem goede afspraken hebben kunnen maken. Bij het ontwikkelen van de plannen in het pand bleek dat er in plaats van zesbewoners nog plaats is voor een zevende bewoner (deze plaats is nog niet ingevuld ).
Alle bewoners gaan in het pand beschikken over een eigen zelfstandig appartement met woon– en slaapgedeelte met een eigen douche en toilet met een afmeting tussen de 30 en 34 m2. In vergelijking wat de pastorie te bieden had, is dit een hele vooruitgang, volgens een van de ouders.

Voor de bewoners is er 24-uurs begeleiding door Woondroom Zorg, een organisatie die gespecialiseerd is in het leveren van de gevraagde begeleiding bij kleinschalige wooninitiatieven. De wervingsprocedure is inmiddels van start gegaan. De vacatures zijn te vinden op de website van de stichting www.stichtingeigenthuis.nl.
Een ouderinitiatief als deze kan zonder externe financiering gerealiseerd worden. Daarom loopt er op dit moment een aantal subsidieaanvragen bij diverse fondsen en heeft op onderdelen het Groesbeekse bedrijfsleven al belangrijke bijdrages geleverd. Ook aan duurzaamheid is de nodige aandacht besteed. Momenteel loopt er een actie bij de Rabobank, waarbij de Rabo vijftig procent van de zonnepanelen betaalt aan het gebouw dat bij een stemronde het meeste aantal stemmen behaalt. Deze maand kunnen de cliënten van de Rabobank nog hun stem uitbrengen op het nieuwe onderkomen aan de Hoflaan in Groesbeek.