Familie Kapteijns bij de bank ter ere van hun ouders. (foto: Joop Verstraaten)
Familie Kapteijns bij de bank ter ere van hun ouders. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Bank onthuld ter nagedachtenis van Frans Kapteijns

GROESBEEK – Zondagmorgen om 11.00 uur is op een van de mooiste plekjes - op een zandpad langs de Wylerbaan – een bank onthuld ter nagedachtenis van Frans en Lies Kapteijns. Frans was erelid van W.S.V. De Bosbesjes. 

Lies overleed twee jaar geleden op 30 maart aan corona en Frans enkele dagen later op 4 april eveneens aan corona. De leden van de Groesbeekse wandelsport vereniging hebben van Frans en Lies geen afscheid kunnen nemen in verband met de coronamaatregelen. Daarom heeft het bestuur in overleg met de leden besloten iets tastbaar in de vorm van een bank als herinnering aan Frans en Lies Kapteijns te plaatsen. 

Tijdens de onthulling van de bank op een van de mooiste plekjes in Groesbeek met een prachtig uitzicht waren zo’n vijftig mensen aanwezig onder wie de hele familie Kapteijns, vrienden, kennissen en uiteraard veel leden van de wandelsportvereniging. Namens De Bosbesjes sprak Hennie Cillessen de aanwezigen toe; Frans is een van de grondleggers van de befaamde Bosbesjestocht die in 1992 van start ging en op 7 en 8 mei 2022 voor de 28ste maal gehouden zal worden. 

Ook regelde Frans de vergunningen bij Kreis Kleve. En clubavonden/-dagen kwamen ook uit de koker van Frans alsmede de bustochten naar andere wandelverenigingen in het land. Betreffende de rustverzorging van de Bosbesjes in de Vierdaagseweek heeft Frans ook de kar getrokken, evenals bij het verzorgen van het clubblad. 

In 2004 werd Frans benoemd tot erelid van de Bosbesjes. Tijdens het 50-jarig bestaan van De Bosbesjes in 2006 werd Frans opnieuw verrast, maar ditmaal door burgemeester Prick die hem namens Koningin Beatrix benoemde tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Vervolgens mochten de twee dochters van Frans en Lies, Marie-José en Annelies de Bosbesjes vlag van de bank halen waarmee de onthulling – onder groot applaus -een feit was. Dit was een zeer emotioneel gebeuren. 

Vervolgens ging de hele familie op de bank van hun ouders, schoonouders en kleinkinderen en achterkleinkinderen zitten onder muziek van accordeonist Jan Schoenmakers. Dochter Marie-José sprak een woordje: "Een bankje voor ons pap en mam, wat een prachtig gebaar. Wat zouden ze zich vereerd gevoeld hebben. Ze hebben altijd veel plezier gehad bij de wandelsportvereniging. Namens de hele familie heel erg bedankt voor dit fantastisch bankje, wij hopen dat velen genieten op het bankje van pap en mam en genieten van het prachtige landschap."

De hele familie ging op, naast en achter het bankje van Frans en Lies Kapteijns staan. De Bosbesjes deelde vervolgens een borreltje ‘Groesbeekse Opkikker ‘uit, dat hadden diverse aanwezigen wel nodig.