Afbeelding
Foto:

Groesbeek geplunderd door Franse troepen tijdens het Beleg van Nijmegen in 1794

Het Beleg van Nijmegen vond plaats van 27 oktober tot 8 november 1794 in het kader van de Franse veldtocht in de Nederlanden. Deze ging vooraf aan de val van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in januari 1795. Met de verovering van Nijmegen had de Franse Republiek de Rijn en de Waal bereikt, die als ‘natuurlijke grens’ van Frankrijk beschouwd werden.

 Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

De Franse troepen die de ommuurde vestingstad Nijmegen aanvielen waren gelegerd in omliggende dorpen, waaronder Groesbeek. De inwoners van het dorp hadden toen al geleden onder de inkwartiering van de Hannoveraanse troepen, die van 21 september tot begin oktober 1794 het dorp geplunderd hadden. (zie Mannen in Uniform en te Wapen in Groesbeek blz. 82 -85). Nauwelijks daarvan bekomen arriveerden de Franse troepen, die niet voor de Pruisische huurlingen onderdeden. Dit blijkt uit het archiefstuk GA 40, bevattende lijsten van de door Franse troepen in 1794 en 1795 van de Groesbeekse bevolking ontvreemde en niet afgerekende goederen en diensten. Honderdveertig gezinnen waren de dupe. Een van de meeste gedupeerden was de landbouwer Gerrit Lamers, de pachter van de dorpsboerderij De Kasteelse Hof. Zijn geleden schade is enorm, zoals blijkt uit het volgende:         

Een koebeest ter waarde  30, - gulden Acht duizend pond hooi (1000 pond á 12,00)  96,-  Strooi uit huis en schuur ontnomen 60,- het wegnemen van haver 40,- het wegnemen van rog wijt uit schuur en zolder (8 malder á f 13,-) 104, - 30 schapen ontnomen door de Fransen (per stuk gerekend á 8.-) 240,- nog 4 bijenkorven ontnomen gerekend ter waarde van 4 gulden 16,- Ontnomen van lindenbomen en wollen (schapenwol) en geld en een kerkboek met zilverbeslag en kisten en kast gereneweerd ter waarde van 233,- het huis beschadigd daar de wacht ingelegen heeft aan de Kerkstraat 75,-  het bederf van bomen en hiepholt (hakhout) enz. 150,-

Tot zover de schadeclaim van G. Lamers, ruim 1050,- gulden, destijds een vermogen. De door hem gepachte boerderij is te zien op de website ‘erfgoednetbergendal' item no 0801012.