Theo Peters, Wim Gerritsen en pastores zingen. (foto: Niels Wijnhoven)
Theo Peters, Wim Gerritsen en pastores zingen. (foto: Niels Wijnhoven) Foto: Niels Wijnhoven

Nieuwe start in parochie Groesbeek

GROESBEEK - Een nieuwe start: dat was de ervaring van de aanwezigen bij de drie bijeenkomsten in de parochie van Groesbeek. Verschillende mensen zeiden weer actief te willen worden in de Cosmas en Damianusparochie.

Tijdens de eerste avond met Ingrid van Meer kwamen allerlei ideeën: koffie drinken na de vieringen, vaker bekende liederen zingen, tegen anderen zeggen dat je voor ze zult bidden, kinderen meer betrekken. De accordeonisten Lisette Cillessen en Leon Schelfhout zorgden deze avond voor mooie muziek.

Op de tweede bijeenkomst hield geestelijk verzorger Marinus van den Berg een inleiding over ziekte, pijnbestrijding, overlijden en rouw. Mensen zeiden dat ze steun ervaren door gesprekken met de pastores die goed luisteren en niet oordelen, door kaarsjes op te steken in een Mariakapel, en door de onderlinge contacten. Parochiaan Ria Hopman hield een persoonlijke voordracht over sterven en overlijden.

Tijdens de laatste avond gaf kerkhistoricus Peter Nissen een inleiding over de aantrekkelijke kanten van de katholieke kerk: het besef dat je deel uitmaakt van een lange traditie en een wereldkerk, de rijke liturgie met mooie gezangen, de rituelen, de gemeenschap van gelovigen, de traditie van het kloosterleven. Hij pleitte voor een gastvrije kerk die de vreugde van het evangelie centraal stelt, en huisbezoeken door pastores.

Deze bijeenkomsten waren voorbereid door parochianen Herman Wijnhoven en Anke Jacobs, samen met pastor Peter Pot. Op de laatste avond zongen de drie pastores samen met Theo Peters (Theetje Bruuns) en Wim Gerritsen ‘Mien Gruusbèk'. De zaal zong enthousiast mee!