Werkhondenprofessional. (foto: Yuverta)
Werkhondenprofessional. (foto: Yuverta) Foto: Yuverta

Nieuwe mbo-opleiding professionele training werkhonden

NIJMEGEN - Yuverta mbo Nijmegen biedt vanaf aankomend schooljaar een nieuwe niveau 4-opleiding aan: Werkhondenprofessional. Dit is de enige mbo-opleiding in Nederland die studenten opleidt als hondengeleider of als trainer van speur-, detectie- en assistentiehonden. Hiermee breidt de mbo-school haar opleidingsaanbod richting dieren verder uit.

Deze opleiding gaat in een behoefte op de arbeidsmarkt voorzien. Nederland is een van de grootste leveranciers van politie-, defensie- en douanewerkhonden wereldwijd. Honden spelen daarnaast een belangrijke rol in wildlife-detectie programma’s. Nederlandse bedrijven leveren honden aan landen in Afrika en het verre Oosten, waar honden zoeken naar gesmokkeld ivoor, bedreigde diersoorten en meer. Ook in de zorgsector wordt de werkhond ingezet. Naast blindengeleidenhonden zijn er ook assistentiehonden. Deze honden spelen een rol in de mentale gezondheid van mensen. Denk aan traumaverwerking, autisme en angststoornissen. Ook vanuit zorgverzekeraars komt hier meer aandacht voor. Allemaal stappen voorwaarts in de band tussen mens en hond. Bij de grote hoeveelheid bedrijven waar met werkhonden wordt gewerkt, is behoefte aan goed opgeleide verzorgers en trainers.

De meeste hondengeleiders zijn voor een ander beroep. Dit zorgt voor miscommunicatie, ongewenst gedrag en welzijnsproblemen bij de hond.

Nieuwe mbo-opleiding

Yuverta mbo Nijmegen start de nieuwe mbo niveau 4 opleiding Werkhondenprofessional, waar studenten kennis over beveiliging met passie voor honden combineren. Op 31 mei us er een voorlichtingsavond; aanmelden: yuverta.nl/kennismaken.