Aanvraag onderzoek signalement Jan Driessen. (foto: Archief Gerrie Driessen)
Aanvraag onderzoek signalement Jan Driessen. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Signalement van Jan Driessen,

een hoogst gevaarlijk sujet, uitgevaardigd te Nijmegen, 11 juli 1842

In het voormalig archief van de gemeente Groesbeek werd een verzoek tot aanhouding en opzending van ene Jan Driessen aangetroffen. Het verzoek werd uitgevaardigd door de Officier van Justitie bij de Arrondissementsrechtbank te Nijmegen op 11 juli 1842. Deze vraagt alle ambtenaren van Justitie en Politie om de gesignaleerde persoon, ingeval van ontdekking, te doen aanhouden en op te zenden naar Nijmegen. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

Voor een hedendaagse naamgenoot een intrigerend document. Het zou nog interessante informatie kunnen opleveren voor het ‘verborgen verleden’ van deze of gene Driessen. 

Uit het signalement blijkt dat Jan geboren is te Ginneken (bij Breda) en dat hij zwerft in bossen en uithoeken. Hij is 42 jaar en zijn lengte één el en 70 duim. Haar en wenkbrauwen zijn bruin. Het voorhoofd is rond en hij heeft blauwe ogen. Zijn neus en mond zijn: normaal (ordinair). De kin is rond en omringd met een bruine baard. Het aangezicht is rond en gezond van kleur.

Bijzondere kentekenen: Is vroeger gegeseld en gebrandmerkt

Misdaad: Roverijen. Hij is hiervoor te s’ Berg (’s Heerenbergh) in hechtenis geweest, doch uitgebroken de 9 juni 1842. 

Bijzonderheden: Is een hoogst gevaarlijk sujet, en heeft reeds twintig jaren vastgezeten. Hij heeft zich na zijn ontslag opnieuw schuldig gemaakt aan zware diefstallen. Volgens bericht is hij den 1 dezer (1 juli) te Ottersum gezien, de weg naar Pruissen nemende over de Niers. Daar heeft hij aan de Hekkens (Grunewald) koffie gedronken. (Transcriptie tekst Bert Thissen te Beek) 

Mocht Jan Driessen nog zijn opgepakt, dan hoefde hij niet te vrezen voor nog een geseling. Sinds het begin van de 19e eeuw waren de openbare strafvoltrekkingen (waaronder geselingen en onthoofdingen) al niet meer in gebruik. In 1840 werd het laatste doodvonnis in Arnhem voltrokken en in 1847 werd bij Koninklijk Besluit de doodstraf afgeschaft. Betreffende de in 1800 geboren Jan Driessen mag gesteld worden dat hij een weinig benijdenswaardig leven heeft gehad. Op 42-jarige leeftijd al twintig jaar gevangenisstraf achter de rug. Het moet in 1842 een getormenteerd man zijn geweest.