De klas van meester Smulders 1973. (foto: Archief Gerrie Driessen)
De klas van meester Smulders 1973. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

De klas van meester Smolders, openbare school aan de Kerkstraat, anno 1897

De klas van meester Smolders, openbare school aan de Kerkstraat, anno 1897. Deze foto is in 1973 opgenomen in Kent U ze nog de Groesbekers .. ?, toen de in 1884 geboren Gerrit Driessen zich nog alle namen herinnerde. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

Geheel beneden, van links naar rechts: Tinus Gescher, ene Stoffelen van de Heikant, ene Kersten, Gerrit Fleuren van de molenaar en Marinus Bons uit de Kamp.
2e rij: staande, Jan van Zelfhout, Bernard Gescher, René van Klarenbeek uit Nijmegen, Peter Kersten (van Derke Jan, Stekkenberg), achter de tafel de hoofdonderwijzer P.M. Smolders (Goes 1860) die tot 1922 hier voor de klas stond. Rechts van hem Les van Rijssen, Jan Smolders, Jan Gescher, Antoon Kersten (later verhuist naar Duitsland) en Frans Peters (later houthandelaar).
3e rij: Grad Theunissen van de Heikant, Antoon Hock (van de smid), Gerrit van Werfen, Jan Hock en Jan Derks van de Heikant, Gerrit Driessen (Dorpsstraat, later aannemer- metselaar en caféhouder) en Piet Peters (Herwendaal). Bovenste rij: Theim van Rijssen, Gradje Stoffelen van de Heikant, Wim Schoenmakers (Dennenkamp, later Klein Amerika), Jan Theunissen (Lubbus van de Heikant) en Bart Gescher uit de Kerkstraat.
Totaal 26 leerlingen, waarvan tien kinderen van ambtenaren, spoorwegbeambten of van elders komende ondernemers.

Na de invoering van de Leerplichtwet in 1901 werd het drukker op school, tot dan werden veel kinderen thuisgehouden om mee te helpen de kost te verdienen. Vermeldenswaardig is de huurovereenkomst van de vader van de genoemde leerling Gerrit Driessen. Het betreft de vlakbij de school wonende metselaar en caféhouder Reinier Driessen, die van november 1873 tot mei 1874 zijn achter de herberg gelegen beugelbaan als schoollokaal aan de gemeente verhuurde.
Dit gebeurde in verband met de uitgelopen verbouwing van de aan de Kerkstraat gelegen oude school, welk werk in de wintertijd verricht moest worden. Geloof maar dat de kinderen die winter kou geleden hebben. De beugelbaan was dan wel overdekt en er zal wel een kachel gestaan hebben, maar de wind had vrij spel.

(De klasfoto is ook opgenomen in Mannen in Uniform en te Wapen in Groesbeek, pg 22 -23)