Bomvol Groesbeek.
Bomvol Groesbeek. Foto: Joop Verstraaten

Smartlappenfestival zorgde voor een gezellig en bomvol Groesbeek

Algemeen

GROESBEEK - Donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) werd de twaalfde editie gehouden van het Smartlappenfestival ook wel het ‘Tranendal tussen de heuvels’ genoemd. Even na 11.00 uur kwamen de deelnemende koren (veelal smartlappenkoren) afkomstig uit het hele land Groesbeek binnen om zich vast op het Marktterrein op te warmen met liederen van Ochaarm en Martijn Schmierman voor het grote gebeuren. 

Wat opviel was dat sommige koren wat uitgedund waren. Dat was bij Ochaarm ook al het geval. Diverse leden zijn tijdens de coronapandemie afgehaakt, aldus Mariëlle Poelen een van de organisatoren, maar het ledenbestand begint gelukkig weer wat aan te trekken.

Om 12.00 uur was er in het centrum van Groesbeek alleen maar live muziek bij alle twaalf horecazaken door de zestien smartlappenkoren, die na een half uur wisselden van horecagelegenheid. Alleen al door de deelnemende koren en hun aanhang begon het al aardig druk te worden. 

In de loop van de middag was het centrum gezellig vol. Op alle terrasjes van de deelnemende horecabedrijven, lunchroom en ijssalon was het al direct een gezellige drukte. Het Groesbeekse Smartlappen koor Ochaarm – een van de organisatoren – had fleurige Smartlepkes gemaakt om uit de kosten te komen. 

De finale werd om 17.00 uur op het grote podium op het Marktterrein gerund door de familie Hopmans ingezet door Martijn, smartlappenkoor Ochaarm en niet te vergeten de tribute van Herman Brood. Er was op een gegeven moment geen doorkomen meer aan. Ohaarm zou daar afsluiten, maar dat moest vanwege de drukte op het Dorpsplein gebeuren. Ook bij diverse horecabedrijven en op de terrassen was enkele uren daarna nog live muziek te horen. 

De braderie ging stilletjes van start, maar even na de middag was het schuifelen langs de zestig kramen, vertelt de heer Gloudemans. De ingrediënten voor een druk en gezellig Groesbeek zijn uiteraard het Smartlappenfestival, een braderie en de winkels, die open zijn. Dat is opnieuw gelukt, Groesbeek was bomvol.