Eerste fase van de aanleg van het Dorpsplein in 1987. Op de achtergrond de zijgevel van het voormalige Hotel-Café In De Locomotief. Het pand is in 1994 afgebroken om plaats te maken voor het huidige gemeentehuis en de voltooiing van het Dorpsplein. (Foto G.G. Driessen)
Eerste fase van de aanleg van het Dorpsplein in 1987. Op de achtergrond de zijgevel van het voormalige Hotel-Café In De Locomotief. Het pand is in 1994 afgebroken om plaats te maken voor het huidige gemeentehuis en de voltooiing van het Dorpsplein. (Foto G.G. Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Putringversperringen uit 1940

boven de grond in 1987

Tijdens de eerste fase van de aanleg van het Dorpsplein, in mei 1987, werd bij grondwerkzaamheden een merkwaardige vondst gedaan, namelijk drie betonnen obstakels. De kraanmachinist had geen idee wat hij boven de grond had gehaald, tot schrijver dezes opheldering kwam geven. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

De obstakels bleken wegversperringen uit de Tweede Wereldoorlog te zijn, betonnen putringen waarvan de in beton gegoten uitstekende U’- ijzers waren afgezaagd. Ze waren begin mei 1940 door het Nederlandse leger, kort voor de Duitse inval, geplaatst op of aan de Dorpsstraat. Op 10 mei bleken de drie obstakels geen hindernis te zijn voor het oprukkende Duitse leger. Ze werden aan de kant geschoven en neergezet op het terrein van het toenmalige parochiehuis, voorheen bekend als Hotel Hurkmans. Het tegen de Dorpstraat gelegen gebouw werd in de oorlogsperiode 1944-1945 verwoest. Na het opruimen van de puinhoop, zijn de putringen daar gedumpt om het stuk grond te egaliseren. Pas in 1958 is het parochiehuis herbouwd, niet vooraan de Dorpsstraat maar een eind naar achteren. Het gebouw werd in 1972 verbouwd tot apotheek, bibliotheek en tandartsenpraktijk. In 2008 is pand gesloopt voor de bouw van winkel en appartementencomplex Residentie De Weem.