Ontmoet De Dichter van de 1000 sonnetten

Algemeen

NIJMEGEN - Op 11 juni zijn er in het Poëziecentrum, achter in de bibliotheek Mariënburg, een tweetal activiteiten. Om 11.00 u is de lunchpauze poëzie bij te wonen; maandelijks worden de nieuwe aanwinsten besproken en wordt er wat uit voorgedragen. Daarna volgt van 14:00 - 16:30 uur een gesprek met de dichter Jan Kal. 

Maandelijks wordt in de reeks Ontmoet De Dichter... een gerenommeerde dichter uitgenodigd. Organisator en tafelheer Wim van Til stelt deze voor, interviewt en geeft het publiek de ruimte om eigen vragen te stellen. De dichter draagt altijd voor uit zijn poëzie.

Jan Pieter Kal (Haarlem 1946) die enige tijd medicijnen studeerde, vestigde direct bij zijn debuut ‘Fietsen op de Mont Ventoux’ in 1974 zijn naam als sonnettendichter. Over sport wordt weinig gedicht, wel door Jan Kal en nog wel in sonnetvorm. Gerrit Komrij noemde hem een natuurtalent. In ‘Assepoester’ (1981) bewerkte hij het bekende sprookje tot sonnetten, zoals ook Chinese poëzie in ‘Chinese sonnetten’ (1984). 

Zijn vele bundels bracht hij in 1997 ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag samen in ‘1000 sonnetten’. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Johan Cruijff in 2007 verschenen zestig sonnetten in ‘Hun zeggen’.
Jan Kal publiceerde zijn eigen sonnetten en zijn vertalingen (bijv van Rimbaud en van Romeinse liefdesgedichten van Catullus) veelvuldig in De Tweede Ronde, in Awater en in Maatstaf. Kortom: een veelzijdig auteur om mee in gesprek te gaan.