Het bedrijfsterrein vanuit de Hoge Horst richting centrum, rechts de Kloosterstraat. Detail luchtfoto uit ‘Groesbeek zal herrijzen de periode 1945-1955 in vogelvlucht’ pg. 137. (foto: Archief Gerrie Driessen)
Het bedrijfsterrein vanuit de Hoge Horst richting centrum, rechts de Kloosterstraat. Detail luchtfoto uit ‘Groesbeek zal herrijzen de periode 1945-1955 in vogelvlucht’ pg. 137. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Bouwterrein Schreven

aan de Kloosterstraat in 1954

De geschiedenis van het perceel, intussen bouwrijp gemaakt is voor woningbouw, begint in 1925. In dat jaar vestigt Toon Scheven daar zijn handel in bouwmaterialen en fabriek van cementwaren, vooralsnog op kleine schaal. 

Door Gerrie Driessen
Heemkundekring Groesbeek

Schreven begrijpt al vlug dat adverteren noodzakelijk is om zijn bedrijf te doen groeien. Zo adverteert hij in 1929 in de Gids naar Groesbeek. Het betreft een foto van zijn bedrijf en een wervende tekst. Als tegenprestatie werden de deelnemende bedrijven door de uitgever afzonderlijk vermeld in de beschrijving van het dorp:

‘ Iets nieuws voor Groesbeek mag voorts de Cementbouw genoemd worden. In de Kloosterstraat treft men de fabricatie aan van cement-dakpannen, een interessante gelegenheid om alhier deze fabricatie te zien. Niet alleen voor de dakpannen, doch ook voor rietvorsten en cement muurstenen. Men aanschouwe maar eens aandachtig de foto uit de annonce van den heer  A.F. Schreven’.

Opvallend is zijn reclameactie in De Gelderlander van 25 juni 1932, waarin hij op één pagina vier advertenties plaats. In een gids uitgegeven in 1933 door de VVV Groesbeek adverteert hij wederom, met een foto van zijn bedrijf en zijn vrachtwagen. Het bezit van een vrachtwagen was toen nog uitzonderlijk; een gelijke advertentie plaatst hij in de VVV gids van 1935. Uit de geplaatste advertenties is op te maken wat hij zoal fabriceerde: cementdakpannen, gewapende betonrietvorsten ter bescherming van rietendaken, cementstenen, betontegels, drink- en voederbakken, betonputten en rioolbuizen, gresbuizen en waterputten. Verder leverde hij aan bloemisten bloempotten in zeven verschillende maten, alles per duizend stuks. De handel bestond verder uit: kalk, gips en riet. In 1932 adverteert hij met: prima ENCI- cement ‘deze week in lossing uit het schip’. Bouwmaterialenhandel Schreven komt tot bloei als het verwoeste dorp na de oorlogsperiode 1944-45 herbouwd moet worden.