Het pand van Loonbedrijf Groesbeek aan de Koningin Wilhelminaweg 32. (foto: Joop Verstraaten)
Het pand van Loonbedrijf Groesbeek aan de Koningin Wilhelminaweg 32. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Open Dag Coöperatie Loonbedrijf Groesbeek

GROESBEEK – Ter gelegenheid van het 7-jarig bestaan van Werktuigen Coöperatie Loonbedrijf Groesbeek wordt er op zondag 10 juli van 10.00 tot 17.00 uur een Open Dag gehouden aan de Koningin Wilhelminaweg 32 in Groesbeek. Iedereen is op deze Open Dag op het bedrijf welkom om de agrarische werktuigen en tractoren komen te bekijken.

Loonbedrijf Groesbeek is een werktuigencoöperatie, die uit nood is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. De leden zijn -net zoals 75 jaar geleden- nog steeds eigenaar van de coöperatie.
Waar er na de Tweede Wereldoorlog tientallen werktuigen coöperaties werden opgericht door de toenmalige Boerenbond met de Marchall-gelden, is er nu nog maar een klein aantal over in Nederland. "Een prestatie waar we best trots op zijn", aldus voorzitter Hans Janssen. "De geschiedenis hebben we opgeschreven in een prachtig geïllustreerd boek, dat verkrijgbaar is op de Open Dag. Dit als dank en herinnering aan ieder die op een of andere manier verbonden is of was in het verleden aan de werktuigen coöperatie."

Bij de coöperatie werken momenteel vijftien medewerkers in vaste dienst en hebben ruim zestig leden afkomstig uit Groesbeek, Ooij, Overasselt tot Siebengewald, waarvoor de coöperatie hand en spandiensten verrichten.