Na bijna vijftig jaar valt het doek voor het Maldens Gemengd Koor

Algemeen

MALDEN - In de plaatselijke krant van 26 februari 2021 verscheen al een voorspellend artikel: gaat corona de nekslag van de kerkkoren betekenen? Helaas is dit vermoeden inmiddels realiteit geworden. Op 14 juni 2022 is in de algemene ledenvergadering door de (resterende) leden van het Maldens Gemend Koor een verklaring afgegeven waarbij besloten werd het koor te ontbinden. 

Tijdens een etentje op 23 juni hebben ze als koor afscheid van elkaar genomen. Voorzitter Henk Poos memoreerde op zijn gebruikelijke wijze dat het koor mooie jaren heeft gekend; wat nu resteert zijn de goede herinneringen.

Het Maldens Gemengd Koor werd opgericht op 15 april 1973 als voortzetting van het vroegere herenkoor en ging vanaf die datum samen met dames. Het 50-jarig jubileum hebben we net niet gehaald. Trots zijn we op de organisatie van een internationaal korenfestival met deelname van diverse koren uit binnen- en buitenland. Ook hebben we in het verleden diverse meerdaagse uitstapjes ondernomen tot zelfs naar Rome waar in meerdere kerken gezongen werd.

Op het hoogtepunt bestond het koor uit circa zestig leden. Lid van een koor zijn vergt wel wat tijd: het vrijwel wekelijks repeteren en zingen, ook gregoriaans, tijdens eucharistievieringen in de kerk in Malden. Dit was waarschijnlijk mede de oorzaak dat zich geen nieuwe leden aanmeldden en het ledental terugliep.

Samen met de hoge gemiddelde leeftijd was de kwaliteit die we ons ten doelstelden niet meer te bereiken. Dit heeft tot ontbinding van het koor geleid. Blijft over de al genoemde goede herinnering...