Brief wordt ondertekend die naar de minister gaat.
Brief wordt ondertekend die naar de minister gaat. Foto: Joop Verstraaten

Gemeentebestuur en -raad steunen Berg en Dalse boeren

Algemeen

BERG EN DAL – Donderdagavond 14 juli hebben zes raadsfracties, het college van burgemeester en wethouders alsmede een delegatie van de Berg en Dalse boeren gezamenlijk een brief ondertekend. In de brief wordt hun zorgen verwoord over de zorgen over de positie van de Berg en Dalse boeren. De brief zal worden verzonden aan minister Van der Wal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ook vragen de ondertekenaars aandacht voor de haalbaarheid van de stikstofplannen van het kabinet. Maar de brief is met name een uitnodiging aan minister van der Wal om werkelijk in gesprek te gaan met de agrarische ondernemers en hen perspectief voor de toekomst te geven. De Berg en Dalse boeren zijn inmiddels ook een petitie gestart waarmee ze steun vragen voor de inhoud van de brief. De petitie is nu al door vijfhonderd personen ondertekend.

Burgemeester Mark Slinkman is blij met de goede dialoog tussen de Berg en Dalse boeren en de gemeente Berg en Dal. “We zijn en blijven een plattelandsgemeente. Wat mij betreft maken we in Berg en Dal een goede start in dit moeilijke dossier door als boeren en gemeente politiek gezamenlijk op te trekken.”

Daan Langeveld, een van de woordvoerders van de agrarische ondernemers. “Door open en eerlijke communicatie tussen gemeente en haar agrariërs kijken we samen naar een perspectief en haalbare doelen voor de toekomst. Nu nog de omliggende steden, provincie(s) en het Rijk overtuigen van een andere aanpak tijdens deze stikstofcrisis.”
Op 4 juli sprak het college van burgemeester en wethouders al met zo’n 150 Berg en Dalse boeren op initiatief van het college. Tijdens deze positieve en constructieve bijeenkomst is besloten om samen een brief op te stellen die vervolgens naar Minister Van der Wal zal worden gestuurd.