Pastor Aloys van Velthoven spreekt de kerkgangers toe.
Pastor Aloys van Velthoven spreekt de kerkgangers toe. Foto: Joop Verstraaten

Vierdaagse-viering in de Cosman en Dammianuskerk

Algemeen

GROESBEEK – Ruim honderd gelovigen hebben zaterdagavond de Vierdaagseviering bijgewoond op uitnodiging van pastor (in september pastoor) Aloys van Velthoven in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

Het altaar was versierd met Vierdaagse-attributen zoals diverse shirts, schoenen groot en klein (alsmede de wandelschoenen van de pastor zelf) die voor de 31ste maal de Vierdaagse meeloopt. Ook de Nederlandse driekleur alsmede de Vierdaagse-vlag stonden aan beide zijden van het altaar.

Het thema van de viering was ‘Je rugzak delen’ en daar ging eigenlijk de hele viering over. Het delen versterkt de contacten zoals Aloys van Velthoven het verwoordde: “Wat dat betreft kan een pepermuntje al wonderen doen”, hield hij de gelovigen voor. “Daarom heb ik altijd een rolletje bij me, maar het hoeft niet altijd een pepermuntje te zijn”, lachte hij de gelovigen toe. Hij vroeg vervolgens aan de kerkgangers wie de Vierdaagse meeliepen en dat waren er dertien exclusief de pastoor, die hun hand opstaken. 

Bijna aan het eind van de viering vroeg de pastoor of de wandelaars even naar voren wilden komen. Ze kregen allen de zegen op een goede afloop van de wandeldagen. Hij wenste de lopers een mooie Vierdaagse toe. Aan het eind van de viering kwam het Groesbeeks dweilorkest Drek Pak Ow de kerk binnen en speelde het Vierdaagsenummer ‘Wij lopen de Vierdaagse mee’, dat kon rekenen op een daverend applaus van de kerkgangers. Daarna was er voor iedereen koffie / thee en een koekje beschikbaar.