Guido en Pauline Oomen in de bakkerij. (foto: Joop Verstraaten)
Guido en Pauline Oomen in de bakkerij. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Na bijna 90 jaar verdwijnt bakkerij en winkel Oomen op De Horst

DE HORST – Brood- en banketbakkerij alsmede de winkel van Bakkerij Oomen aan de Reestraat op De Horst verdwijnt in oktober na bijna 90 jaar uit het straatbeeld van De Horst. In 1933 begonnen Antoon Oomen en zijn echtgenote Anna van Balkom een bakkerij met een kleine kruidenierswinkel aan de Reestraat op De Horst.

Tijdens het einde van Tweede Wereldoorlog was ook het kerkdorp De Horst zwaar getroffen, ook het huis en de bakkerij. Zowel het huis als de bakkerij konden pas worden herbouwd totdat er genoeg materiaal en bouwvakkers beschikbaar waren.
In 1966 nam zoon Bert samen met zijn echtgenote Juul Thijssen de bakkerij en winkel over. Rond 1975 besluiten Bert en Juul met de winkel te stoppen waarvan de ingang zich aan de voorzijde van het pand aan de Reestraat bevond. Het verkoopgedeelte van brood en banket werd verplaatst naar de achterzijde van het pand waar de bakkerij met de oven en machines stonden. De winkel en de bakkerij kwamen in een ruimte terecht, hetgeen zorgde voor een lekkere geur door de oven.

Al die jaren werd het brood ook rondgebracht in De Horst en omgeving, vroeger door Antoon met een kar, later door Bert met een bakfiets en nog later met een bestelbusje. Ook Henk Koopmans en Tonnie Rutten zorgden ervoor dat het brood en banket van Oomen bij de mensen terecht kwam.

In 1987 hebben Bert en Juul de bakkerij overgedaan aan de derde generatie, zoon Guido. De toenmalige vriendin Pauline werkte toen nog alleen in de weekenden mee en in 1994 nemen zij samen de winkel en bakkerij over. Bert en Juul werkten toen nog steeds mee om het jonge stel te helpen.

Het eind van dit jaar maken Guido en Paulien voorgoed de deuren van de bakkerij achter hen dicht en heeft het kerkdorp De Horst geen bakkerij en bakkerswinkel meer. Dan zijn op De Horst alleen een cafetaria en twee cafe’s met zaal. Het was een moeilijke beslissing, laten zowel Guido als Paulien weten, die we niet makkelijk genomen hebben. "Uiteraard zullen wij de trouwe klanten gaan missen, maar we gaan nu een nieuwe uitdaging aan na 35 jaar Bakkerij Oomen op De Horst gerund te hebben", besluiten Guido en Paulien. Guido laat weten misschien wel beschikbaar te zijn voor bakkers die tijdelijk in de problemen zitten.