Gerrie Driessen. (foto: Jan Norp)
Gerrie Driessen. (foto: Jan Norp) Foto: Jan Norp

In Memoriam G.G. Driessen (1936-2022)

GROESBEEK - Op 15 juli overleed Gerrie Driessen, de voorzitter van de Heemkundekring Groesbeek.

Een markante Groesbeker is niet meer!

Lange tijd runde hij samen met zijn vrouw Els het legendarische horecabedrijf 'In de Locomotief' in het dorpscentrum van Groesbeek. Ouderen onder ons zullen zich hem ongetwijfeld nog herinneren als 'Gerrie de Pier'.

Gerrie was een zeer bevlogen en uiterste productieve heemkundige. Hij was het die in 1973 de Heemkundekring Groesbeek oprichtte. In 1972 al verscheen zijn eerste boek 'Groesbeek in oude ansichten', in de loop der jaren gevolgd door een achttiental werken over allerlei aspecten van de Groesbeekse historie. Bovendien zorgde hij vele jarenlang – eerst in het Groesbeeks Weekblad en later in Hét Gemeente Nieuws iedere week - voor een lokaal historisch artikel. Of dit nog niet genoeg was, zorgde Gerrie voor honderden reacties op verzoeken om informatie over onder andere personen en locaties. 

Hij bouwde een zeer uitgebreid archief op over allerlei gebeurtenissen en ontwikkelingen in de lokale samenleving. Daar plukt de Heemkundekring nu nog steeds de vruchten van. Dankzij de zeer uitgebreide fotoverzameling van Gerrie konden zijn boeken uitbundig verlucht worden.
De Tweede Wereldoorlog had zijn speciale belangstelling. Na afloop van die periode was hij voor vele veteranen uit binnen en buitenland een uitstekende vraagbaak.

Voor zijn talrijke bijdragen aan en zijn langdurige inzet voor de Groesbeekse historie ontving hij recentelijk de Erepenning van de gemeente Berg en Dal.

Vanaf 1973 was hij voorzitter van de Heemkundekring en zag hij er naar uit om het vijftigjarig jubileum van de vereniging (in 2023) mee te maken. Het mocht helaas niet zo zijn. Hem trof een uiteindelijk noodlottige ziekte. Een en ander heeft hem overigens niet belet om een manuscript voor een boek te produceren met de titel 'Stekkenberg: het domein der bezembinders'. Dat boek zou worden uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Heemkundekring in 2023. Dat boek komt er en zal niet alleen het jubileum illustreren, maar ook een eerbetoon betekenen aan Gerrie. Hij zal nog lang in de herinnering van velen voortleven.

P.S. Deze memoriam geschreven door Bram den Boer secretaris Heemkunde kring Groesbeek (06 53842948).