Afbeelding
Foto:

Beleef de zomer in het Vrijheidsmuseum!


(1) Titel
Beleef de zomer in het Vrijheidsmuseum!

Tekst

In de zomer is er voor kinderen van alles te zien en te beleven in het Vrijheidsmuseum. Leer bijvoorbeeld meer over het leven van Anne Frank tijdens speciale Anne Frank middagen (17 en 31 augustus, reserveren is noodzakelijk). Wie was Anne eigenlijk en in wat voor wereld groeide zij op? Gedurende deze interactieve en educatieve middag leren kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar ook meer over het verhaal van de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast organiseert het museum op 12 en 26 augustus de “Kijk je ogen uit!”-familiedagen. Aan de hand van onze Kijkwijzer (geschikt voor kinderen van 9 t/m 13 jaar) maak je een tocht door het museum en kijk je je ogen uit! Ontdek bijvoorbeeld hoe zwaar de rugzak van een parachutist was of hoe een trui gebreid van hondenhaar voelt. Heb je alle opdrachten gedaan? Dan wacht jou een zomerse verrassing in ons museumcafé! Tijdens de “Kijk je ogen uit!”-familiedagen gelden er ook speciale gereduceerde tarieven voor kinderen en voor ons familieticket (2 volw. + 2 kind 7-17 jaar). 

Grateful Generation Tours verzorgt op 28 augustus weer spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2. Deze korte tours van 30 minuten (voor 2-3 personen) gaan langs de slagvelden van Market Garden en zijn ieder half uur doorlopend. De fieldtrips zijn geschikt voor alle leeftijden. Reserveren kan ter plekke op de dag zelf.

Kijk voor meer informatie, reserveren, tijden en prijzen op onze website: www.vrijheidsmuseum.nl. 

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek. 

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nlwww.vrijheidsmuseum.nl

Hierbij graag de volgende foto plaatsen:

         

(2) Titel
Expositie ‘De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden, 1933-1945’. 

Nog te zien t/m 2 oktober 2022.

Tekst

Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, grote arme gezinnen, langdurig werklozen. Dit is slechts een greep uit de zeer diverse groep mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal' kreeg. De tentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek' vertelt hun verhalen, in Duitsland en in bezet Nederland. Want ook in Nederland hebben zo'n 2.700 gevangenen in de concentratiekampen het label ‘asociaal' gedragen. Nog nooit eerder werden hun verhalen onderzocht en verteld. Daarnaast kregen Nederlandse gezinnen die als ‘asociaal’ beoordeeld werden tijdens en ná de bezetting te maken met ‘heropvoeding’ in geïsoleerde kampen op het platteland. In de expositie wordt deze lang verborgen geschiedenis verteld.

‘De Zwarte Driehoek’ vertelt het verhaal van de vervolging van de allerarmsten in Duitsland en Nederland in een brede context. Van de vroege eugenetica tot de gruwelen van de concentratiekampen en de lange naoorlogse strijd voor erkenning. Ook het sociaal beleid van Nederland op het gebied van ‘asociale gezinnen’ voor, na en tijdens de oorlog wordt onder de loep genomen. Arme gezinnen die als ‘asociaal’ beoordeeld werden kregen tijdens en ná de bezetting te maken met ‘heropvoeding’ in geïsoleerde kampen op het platteland.

Het zijn indrukwekkende verhalen, die voor het grote publiek nagenoeg geheel onbekend zullen zijn. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van de Duitse Bedelaarsrazzia van 1933? Of de kinderconcentratiekampen Moringen en Uckermark? Wie weet er dat de Preventieve Politie in Brabant en Limburg jacht maakte op 'bedelaars, landlopers, zwarthandelaren en ander gespuis'? Of wie kent het verhaal van de honderden arme Rotterdammers die direct ná de oorlog werden afgevoerd naar heropvoedingskampen? Persoonlijke verhalen en aangrijpende documenten en objecten worden aangevuld door illustraties van Rob Worst. In grote prenten met dramatische zwart-wit contrasten worden gebeurtenissen in beeld gebracht waarvan geen foto’s zijn.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek. 

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nlwww.vrijheidsmuseum.nl

Hierbij graag de volgende foto plaatsen:

        

Afbeelding
Afbeelding