Tegen het vergeten: de poëzie van Coen Poort

Algemeen

NIJMEGEN - In het Poëziecentrum achterin de bibliotheek Mariënburg waar maandelijks gerenommeerde dichters te gast zijn bij de Ontmoet De Dichter… sessies, wordt ook de poëzie van overleden dichters levend gehouden. In de reeks Tegen Het Vergeten van 27 augustus heeft Wim van Til gekozen voor Coen Poort. Erick Kia verzorgt een inleiding over de dichter en Myrle Tjoeng komt haar favoriete Poortgedichten lezen en toelichten.

De in Rotterdam geboren dichter Coert Poort (1922 – 2004) woonde drie jaar in Bombay en een jaar in Indonesië (Medan). Hij debuteerde in 1953 met ‘Twee gedichten, waarin details uit de werkelijkheid op hallucinerende wijze worden uitvergroot’. In 1970 verscheen van hem de bundel ‘Gedichten’ waarin poëzie is opgenomen uit de bundels ‘Een kleine dag voor mijzelf’, ‘De koning van Wezel’, ‘Mannenwerk’ en ‘Zonder omslag’.

Anton B. Lam schreef over hem: Voor Poort is de poëzie een gebeuren, waarin niet de dichter het woord voert, maar waarin de taal zich, in haar volle openbarende kracht, aan de dichter – en via hem aan de lezer – meedeelt en voltrekt.

Aanvang 14.00 uur. Entree 10 euro. Het entreeticket geeft korting op aankoop van poëzie.