Pieter Arts laat op Keramisto kerken en kapellen uit de regio zien

Algemeen

MIDDELAAR - Pieter Arts uit Ottersum (66) is chocolatier van beroep, maar hij heeft in zijn leven veel vaker klei aan zijn vingers gehad dan chocolade. “Tijdens mijn opleiding moesten we figuurtjes maken van marsepein. Maar om te voorkomen dat we die opaten, kregen we klei. En daar werd ik verliefd op”, zegt hij. 

Zijn meest recente kunstwerken, prachtig gedetailleerde kerken en kapellen uit Gennep en omstreken, zijn in het weekend van 17 en 18 september te bewonderen tijdens het internationale keramiekfestival Keramisto.

De keramisch activist, zoals hij zichzelf noemt, heeft in de loop der jaren al heel wat gebouwen en steden gefantaseerd en vormgegeven. Vooral verzonnen gebouwen met een industriële uitstraling hebben zijn voorkeur. Waarom dan ineens het in miniatuur namaken van andermans werk?

“Tja, waarom? Kapellen en kerken zijn gewoon heel mooie gebouwen die iets uitstralen in een dorp of stad. Er hangt een speciale sfeer omheen.” In de loop der jaren kwamen veel verschillende soorten kunstwerkjes uit de keramiekoven van Arts. Hij maakte schilderijen van Rembrandt na, maar ook het robotje R2-D2 van Star Wars, dieren, draaimolens en markante gebouwen en mensen uit Gennep. De miniaturen in de Keramiekmuur in Gennep zijn eveneens van zijn hand.

Nu zijn de spotlights gericht op de kerken en kapellen uit de omgeving. Op 11 september is zijn de twee kapellen en de kerk van de Middelaarse parochie te zien in de kerk van Middelaar tijdens Open Monumentendag, tussen 12.00 en 17.00 uur. Een week later zijn alle gebedshuisjes het hele weekend te bewonderen tijdens Keramisto.