Dar met kokend water voor het bestrijden van onkruid tussen de tegels. (foto: Joop Verstraaten)
Dar met kokend water voor het bestrijden van onkruid tussen de tegels. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Berg en Dal gaat onkruid te lijf met kokend water

Algemeen

BERG EN DAL - Sinds enkele weken rijdt Dar met een tractor met grote tank door de gemeente Berg en Dal. De tank is gevuld met bijna kokend water. Dit is een duurzame manier om onkruid te bestrijden bij verharding, zoals onder andere bij stoeptegels.

Het hete water wordt op het onkruid gespoten. Hierdoor gaan de planten uiteindelijk dood. Het verwarmen van het water gebeurt CO2-neutraal. We gebruiken namelijk restwarmte voor het verwarmen van het water. Daarna slaan we het water op in een afgesloten tank.

Verschillende manieren bestrijding onkruid

Dar gebruikt nog andere manieren voor onkruidbestrijding. Zo borstelt Dar het onkruid ook weg met een borstelmachine. Dit is ook een goede manier. Maar het borstelen heeft enkele nadelen. Door borstelen beschadigt de verharding waardoor deze minder lang meegaat. Een ander nadeel is dat de borstels slijten en de slijtagedeeltjes in de bermen en het riool terecht komen.
Ondanks alle inspanningen blijft het onkruidvrij houden van verharding een hele uitdaging. Dat komt doordat bij bestrijding het deel van de planten boven de grond wordt weggehaald of gedood. De wortel blijft in leven en de plant steekt uiteindelijk de kop weer op.