Fototentoonstelling molen Zeldenrust

Algemeen

OVERASSELT - Tijdens Open Monumentendagen die dit jaar in het teken staan van ‘duurzaamheid’ op 10 en 11 september, gedenken we een verdwenen monument en zijn plaatsvervanger. Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de Overasseltse molen ‘De Zeldenrust’ in het centrum van het dorp door een zware novemberstorm in 1972 werd verwoest en precies 40 jaar geleden dat zijn plaatsvervanger feestelijk werd geopend op zijn nieuwe plek aan de Oude Kleefsebaan.

Wij doen dit met een feestelijke bijeenkomst bij de molen en een uitgebreide fototentoonstelling. Uiteraard is de molen open en te bezichtigen en geven de molenaars uitleg over dit historische werktuig en de betekenis ervan voor Nederland.

Ook is er speciale aandacht voor Hend de Kleijn, de molenaar die in de meidagen van 1940 vocht voor onze vrijheid op de Grebbeberg en daar ernstig gewond werd. Er is een bijzondere verzameling van zijn nalatenschap te zien. Hend is vooral bekend geworden met zijn streekroman ‘Als de rogge rijpt’, waar ooit ook een dorpsopera van gemaakt is. Ook schreef hij, blind als hij was, heel veel prachtige gedichten.

Van Barbara Arts zijn molentekeningen te zien die ze speciaal voor deze gelegenheid heeft getekend. Daarnaast is een kleine selectie van haar andere werk te bekijken. De expositie en de molen aan Oude Kleefsebaan 23, zijn zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.