Ingezonden brief

Spoorzone in Molenhoek overtreft Gelderse Poort in biodiversiteit!

In de Gelderse Poort is het aantal van 5000 soorten waargenomen. Ook in de gemeente Mook en Middelaar bevindt zich een 'natuurgebied' van onschatbare waarde! 

In tegenstelling tot de Gelderse Poort (12700 ha)  betreft het hier de Spoorzone, oostelijk van station Mook-Middelaar en in vergelijking tot de Gelderse Poort slechts een postzegeltje van 14 ha! Toch zijn er de afgelopen jaren meer dan tweeduizend soorten waargenomen. Zeldzame tot zeer zeldzame soorten hebben hier hun leefgebied. Meer biodiversiteit op zo’n kleine oppervlakte kun je in Nederland niet of nauwelijks vinden. 

Voor velen misschien onbekend, maar de gemeente wil het gebied nog steeds inzetten als optie voor  een ontsluitingsweg van het verkeer vanuit Groesbeek naar de A73. Natuur en milieugroep Animo voelde zich vijftien jaar geleden al moreel verplicht om de unieke flora en fauna zoveel mogelijk in stand te houden.
Gemeente Mook gaf meerdere keren aan om het stationsterrein tot groenste station van Nederland te maken. Hoe zo dan een mogelijke ontsluitingsweg?

Animo pleit al jaren voor wijziging van de huidige bestemming bedrijventerrein naar natuurbestemming. Nu worden weer eerst  de resultaten van het, inmiddels vierde verkeersonderzoek (Sweco), afgewacht. Zelfs de VVD als coalitiepartner, er komt nooit een weg door de Spoorzone, neemt dit niet op in het coalitieakkoord! Hoezo groene gemeente met het groenste station van Nederland?

Bert Janssen,
Natuur en milieugroep Animo