Jacques voor zijn garagebedrijf dat stopt na 77 jaar
Jacques voor zijn garagebedrijf dat stopt na 77 jaar Foto: Joop Verstraaten

Autobedrijf Müskens uit Groesbeek,

een begrip in de hele regio stopt

GROESBEEK - Jacques Müskens (69) de eigenaar van autobedrijf Müskens aan de Hulsbroek in Groesbeek gaat ermee stoppen. Daarmee komt er een einde aan een 77-jarig familiebedrijf. De vader van Jacques, Jan Müskens begon op 23-jarige leeftijd in 1945 direct na de WO2 in de Bosstraat in Groesbeek een smederij en een handel in tractoren. 

Begin jaren ’50 ging Jan Müskens ook personenauto’s repareren van de merken Morris , Vauxhall en later ook Opel. De zaak liep zo goed dat hij in 1958 een nieuwe garage ging bouwen aan de Kerkstraat in Groesbeek. In 1971 werd het bedrijf Toyota-dealer.

Zijn zoon Jacques heeft in 1977 de zaak overgenomen van zijn vader en had het lef om in 2005 een geheel nieuwe garage te gaan bouwen aan de Hulsbroek in Groesbeek en dit met succes. Begonnen als Toyota garage, liet Toyota in 1997 weten het contract niet meer te willen verlengen en wilde op die manier de kleinere Toyota garages afstoten tot ergernis van zo’n 14 Toyota garages verspreid over het hele land. De garages sloten de handen ineen en richtte de Vetos op. Vetos staat voor Vereniging Toyota Specialisten. In het begin was dit tegen het zere been van Toyota, maar dat loste later op toen Toyota in de gaten kreeg dat de veertien Vetos-garages meer auto’s verkochten als ze gedacht hadden.

In 2003 wist Jacques ook het dealerschap van Daihatsu binnen te halen. Momenteel zijn er in Autobedrijf Müskens vier monteurs werkzaam en drie personeelsleden die het kantoor, receptie en administratie bemannen waaronder zijn zoon Bas. Het is jammer, laat Jacques weten, dat zijn zoons geen interesse hebben in het overnemen van het bedrijf. "Zij zien met eigen ogen hoeveel uren ik in de week met de garage bezig ben en dat houdt niet op als ik thuis kom."

Dat heeft mij doen besluiten om gezien mijn leeftijd van 69 jaar te stoppen. Toen dat bekend werd, is het personeel plat gebeld en hebben ze inmiddels allemaal een baan gekregen en daar ben ik blij om, aldus Jacques. "Want laten we eerlijk zijn ik heb het niet alleen gedaan, maar met z’n allen. Jacques kan nu pas gaan genieten van zijn hobby, te weten het rijden in een oldtimer Triumph alsmede een motor van het zelfde merk."

Op zaterdag 24 september neemt het team van Autobedrijf Müskens van 10.00 tot 16.00 uur afscheid van de klanten en dat belooft een hele drukte te worden. Er zijn liefst 2000 uitnodigingen verstuurd. Jacques heeft het pand inmiddels verkocht.