Ingezonden brief

Oproep Schone Berglucht

Meet houtrook met ons mee!  We hebben ons de afgelopen maanden laten inspireren door contacten met andere pressiegroepen die houtstook proberen aan te pakken. Het is, nu de luchtkwaliteit zo sterk onder de aandacht is, hét moment ons stukje van de puzzel in te voegen.We hebben ons georiënteerd op de verschillende mogelijkheden rond het meten van fijnstof. En we zijn nu zo ver, dat we mensen op kunnen roepen om daadwerkelijk mee te doen. Benut deze gelegenheid. Het voordeel van mee meten is dat je niet (gelijk) de confrontatie aan hoeft te gaan met de buren. Je draagt wel bij aan de onderbouwing van de noodzaak dat houtstook vanuit de overheid eindelijk aangepakt moet worden.

We willen het aldus gaan doen:
langdurig meten, minimaal een jaar; dit is nodig omdat het jaarlijkse weerpatroon van grote invloed is op intensiteit en aard van de klachten;
naast het plaatsen van de meter houdt de deelnemer een overlast dagboek bijhouden; tijdstip, duur, fysieke of stress klachten, niet kunnen ventileren, et cetera.

Ons ideaal is dat er een digitale tool komt waarmee mensen de combinatie van objectieve en subjectieve problemen met de slechte luchtkwaliteit kunnen vastleggen. Dit maakt het mogelijk om de problemen precies in kaart te brengen en daar naar te kunnen handelen. Daarom is het zo belangrijk dat jullie meedoen aan dit onderzoek. Je bent niet machteloos. Kom op voor je zelf, je (klein)kinderen en je buren! Meld je aan bij: schoneberglucht@gmail.com.