Ook belangstelling voor Spaanse wijn.
Ook belangstelling voor Spaanse wijn. Foto: Joop Verstraaten

Wijnfeesten niet over belangstelling te klagen

Algemeen

GROESBEEK – Het weer lijkt de wijnliefhebbers niet te deren: tijdens de eerste dag van de Groesbeekse Wijnfeesten hadden de wijnboeren niet over belangstelling te klagen. Bij ieder wijngaard werden de gasten met open armen ontvangen. 

Iedere wijngaard had rekening gehouden met wat regen en hadden her en der overkappingen geplaatst maar dat maakte er niet ongezelliger op. Zo ook bij de biologische / ecologische wijngaard Zonneklaar van de familie Van Ditshuizen aan de Knapheideweg in Breedeweg. Daar werden Portugese en Spaanse wijnen gepresenteerd. Carl van Ditshuizen nam vijftig jaar geleden het tuindersbedrijf van zijn vader over en begon veertig jaar geleden met ecologische groenten te kweken en niet zonder succes. 

Momenteel staat Zonneklaar beroemd in de regio met zijn tomaten, komkommers, aubergines en dergelijke, die hij van de volle grond kweekt zonder ook maar een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Vijftien jaar geleden heeft Carl met de andere wijnboeren zich in het Duitse Palz laten voorlichten over de wijnbouw en of die wel mogelijk zou zijn in het Groesbeekse. Dat was het begin van de wijnbouw in Groesbeek en Berg en Dal. “Ik heb me gespecialiseerd in de biologische wijnbouw omdat ik al altijd biologisch bezig ben geweest”, aldus Carl. 

Martien Peeters van het Portugese wijnhuis uit Zaandam vindt het een goede zaak dat ook de wijnboeren milieubewust gaan werken met zo min mogelijk pesticides. Tegelijkertijd vindt hij het ook een modegril. “Je vindt de wijn lekker of niet.” Carl van Ditshuizen heeft in totaal 1 hectare wijn waar jaarlijks tussen de 4 en 6000 flessen wijn vanaf komen en dit jaar misschien nog wel meer, omdat 2022 een goed wijnjaar gaat worden. 

Tussen de bedrijven door liep Wouter de Oesterkoning uit Utrecht rond om de oesters aan de man te brengen. Zo ook de heer en mevrouw Collet uit Nijmegen, mevrouw Collet werd aangespoord door haar man om ook eens een oester te proberen. Alle begin is moeilijk, liet zij weten, maar de nasmaak is niet slecht. “Nu moet ik er nog een gaan proberen na of bij een glas prikkelwijn”, aldus mevrouw Collet. Ze vindt het een goed idee dat wijnbouwers ook met het verbouwen van wijn aan het milieu denken. 

Zondag trok het mooie herfstweer honderden mensen naar Groesbeek om de genieten van de activiteiten die bij elke wijngaard waren georganiseerd. De gasten werden vanaf Wijncentrum Groesbeek met twee huifkarren en een oldtimer Amerikaanse schoolbus de hele dag door naar de wijngaarden gebracht.

Mevrouw Collet uit Nijmegen proeft voor de eerste maal een oester.