Byron Eekhout (r) speelde heel sterk tijdens het Kiste Trui Toernooi.
Byron Eekhout (r) speelde heel sterk tijdens het Kiste Trui Toernooi. Foto: Huub Blom

Mooie schaakdag in Mook

Algemeen

MOOK - Voor de vijfde keer heeft een schaker van de Helmondse Schaakclub het Kiste Trui Toernooi in Mook gewonnen. Deze keer was Pim Blijlevens de sterkste schaker. 

Voor de tweede keer werd het McMahon systeem toegepast. Het is gebaseerd op het Zwitserse systeem, maar verschilt daarin dat de spelers vooraf op basis van hun speelsterkte reeds een aantal punten krijgen, de sterkste spelers de meeste.
Prijzen worden zowel gegeven voor de hoogst eindigende spelers in de eindstand als voor spelers die een groot aantal wedstrijden winnen.

Voordeel van dit systeem is om iedereen de kans te geven tegen spelers van een geschikte sterkte te spelen. Waar in een regulier Zwitsers toernooi de topspelers de eerste drie ronden het gemakkelijk hebben, moesten de kanshebbers deze keer vanaf ronde één vol aan de bak. In de eerste ronde eindigden 12 van 34 partijen in remise. Slechts één sterke speler wist de eerste drie partijen te winnen: Jesus Jara (DVP Vianen). In ronde vier moest hij buigen voor Pim Blijlevens die al eerder de hooggeplaatste en winnaar van 2019 Jaap Houben (UVS Nijmegen) wist te verslaan.

Er volgden nog drie zware partijen maar Pim stond de eerste plaats niet meer af. Met zes punten uit zeven partijen plus vier plaatsingspunten kwam zijn puntenaantal op 10. Een vol punt meer dan de nummer twee Jara Jesus. Op de gedeelde derde plaats eindigden Pim Ydo (KNSB-lid, Utrecht) ), Maarten Rossen (Het Kasteel Wijchen), Theo Wijnhoven (PION Groesbeek), John van Ginkel (Elster Toren) en Jan Spoorenberg (SV Mook), allen met 8½ punt.
Niet alleen Pim Blijlevens scoorde op de dag 6 punten. Byron Eekhout (SV Mook) verraste vriend en vijand door zes partijen te winnen. Spelers met een veel hogere rating kwamen tekort tegen hem. Manuel Beiden (Krefelder Turm) behaalde 5½ punt. Vijf punten werden behaald door Darwin van der Poll (PION Groesbeek). Hub Kusters (ASV Arnhem) en Peter Bongers (Elster Toren).
Halverwege het toernooi werd een goede lunch geserveerd en na afloop gingen vijftien spelers met een prijs naar huis. Het was een zeer geslaagde dag!