KBO Gelderland zegt

lidmaatschap Unie KBO op

DE HORST - KBO Gelderland, en ook KBO Noord Holland, Overijssel en Limburg zijn voornemens om per 1 januari uit te treden bij de Unie KBO. Er zijn de afgelopen perioden pogingen gedaan om de samenwerking met de Unie KBO te verbeteren. Helaas zonder resultaat. 

KBO Gelderland staat voor een krachtig (landelijk) seniorensamenwerkingsverband, waarbij het algemeen belang van haar leden voorop staat.

Reden van de opzegging

KBO Gelderland is al jarenlang ontevreden over de hoogte van de contributieopbouw / jaarlijkse indicatie van de contributieafdracht zoals vastgesteld door de Unie. Dit leidt tot opzegging van afdelingen, waarmee de continuïteit van KBO Gelderland in gevaar komt. Relatie en samenwerking met KBO Brabant zijn niet verbeterd. Samenwerking met PCOB en KBO-PCOB wordt niet uitgevoerd.
Gevolg: Schending van het vertrouwen. De vier uittredende bonden in samenwerking met KBO Brabant, kijken samen hoe ze de leden het beste kunnen bedienen. In totaal gaat het om ruim 200.000 leden (grootste seniorensamenwerkingsverband van Nederland). Zo kan er een vuist gemaakt worden in zowel provinciale als landelijke belangenbehartiging. Aldus KBO Groesbeek de Horst in haar nieuwsbrief aan haar leden.

Gevolgen voor de individuele leden

Magazine: Per 1-1-2023 krijgt men 11x per jaar de nieuwe ONS op de mat.
Website: De Provinciale website blijft in de lucht alsmede de afdelingswebsites.
Korting Zorgverzekeringen: Collectiviteit basisverzekering stopt per 2023. Voor het overige
verandert er in 2023 niets. Voor 2024 volgt er een nieuw aanbod.
Ouderenadvisering, belasting invulhulp en zingeving worden nog steeds ondersteund.
Juristentelefoon; Hiervoor wordt een nieuwe constructie bedacht.
Financiën: Er wordt gestreefd naar een lagere afdracht voor de afdelingen. Beloofd is dat de afdracht lager zal zijn dan die bij de Unie KBO voor 2023.
Korting op schade – en ongevallenverzekering; KBO Gelderland heeft collectiviteitsafspraken met Univé voor onder andere auto- en fietsverzekering.
Per 23 november is de Algemene Vergadering waarbij een draagvlakmeting wordt gehouden.