Alwin en Bernadette van Raaij
Alwin en Bernadette van Raaij

Koeien tussen de bieten?

OVERASSELT - “He Alwin, je koeien lopen door de bieten!” Dat is hoe een dorpsgenoot uit Overasselt mij laatst tegemoet kwam. “Welke bieten, waar?” vroeg ik verbaasd, want er waren helemaal geen bieten in de buurt.

Na wat doorvragen kwam ik erachter wat ze bedoelde. De koeien liepen niet tussen de bieten maar in het kruidenrijke grasland. Het leek op een bietenveld, want door de droge zomer was het gras uitgedroogd terwijl de kruiden bleven doorgroeien. Het lijkt erop dat de kruiden dieper wortelen, waardoor ze vocht uit de diepere lagen in de bodem halen en dus langer groen blijven. Een mooi bijkomend voordeel voor ons, want daardoor groeide er nog steeds wat te eten voor de koeien ondanks de droogte.

De kruiden zaaiden we in om bij te dragen aan biodiversiteit. Samen met mijn vrouw heb ik een camping en melkveebedrijf dat zelfvoorzienend is: de koeien eten het gras dat we zelf oogsten, en de mest van de koeien kan daar weer op voor de volgende oogst. Intussen is driekwart van de weilanden doorgezaaid met ‘kruidenrijk grasland’. Tussen het gras staat nu bijvoorbeeld klaver, cichorei, luzerne en smalle weegbree. We zijn zelf erg blij met deze nieuwe manier van werken. De koeien eten goed van het kruidenrijke gras en tegelijkertijd maken we insecten in het weiland blij.

De buren moesten nog even wennen aan het nieuwe beeld, want de cichorei lijkt een beetje op de biet. Wij zijn blij met onze oplettende dorpsgenoten en onze weilanden vol kruiden en leven.

Alwin van Raaij, De Eikelaar; Deelnemer Rijk van Nijmegen Boert Bewust (www.rijkvannijmegenboertbewust.nl).

Afbeelding