45 Carnavalisten bij elkaar in De Sleutel Breedeweg.
45 Carnavalisten bij elkaar in De Sleutel Breedeweg. Foto: Maarten Rikken

45 carnavalisten uit Groesbeek maken zich zorgen om toekomst optocht door het Keulen van Gelderland

Algemeen

GROESBEEK - In De Sleutel in dorpskern De Breedeweg, hebben onlangs meer dan veertig carnavalsverenigingen en de stichting Samenwerkings Orgaan Karnaval (SOK), organisator van de ooit grootste optocht van Nederland, om te praten over de toekomst van de optocht.

In tien jaar tijd is het snel gegaan. Van de 170 deelnemers zijn er nu jaarlijks nog 100 deelnemers die op carnavalszondag door de straten van Groesbeek ‘Het Keulen van Gelderland’ trekken. Om dit aantal niet verder te laten zakken is het SOK, na zorgelijke berichten, om tafel gegaan met de optochtdeelnemers.

“Met rond de 100 deelnemers hebben we eigenlijk nog niks te klagen, alleen willen we ervoor zorgen dat het over tien jaar nog steeds rond de 100 deelnemers zijn”, zegt voorzitter van het SOK, Willem Thijssen. “Maar we willen graag dat alle drie de optochten (De Horst, Centrum en De Breedeweg) in Groesbeek goed bezet zijn met deelnemers”.

De optochtdeelnemers gaan er dan ook samen alles aan doen om de jeugd in de gemeente te stimuleren. Zo is er een plan om langs scholen en sportverenigingen te gaan om te vertellen wat carnaval nou zo bijzonder maakt en wat een optocht zo leuk maakt. Om de kosten wat te drukken voor nieuwe deelnemers wordt er een ruil-app opgezet, waarin de deelnemers spullen kunnen aanbieden die ze niet meer gebruiken, zoals een pot verf of een oude kop van een pop. En wie weet mogen de prijswinnaars van de kinderoptocht op De Horst wel meedoen met de grote optocht op zondag!

Ook willen de carnavalisten voor één keer hun (nissenhut/schuur-)deuren openen voor een open bouwdag. Zo kan jong en oud een kijkje komen nemen hoe het er bij de bouw van een wagen of creatie van een loopgroep aan toegaat. Daar wringt de schoen dan ook weer. Er zijn genoeg jongens en meisjes die graag willen bouwen. Maar vind maar eens een bouwlocatie, klinkt het vanuit de groep carnavalisten. Hiervoor gaan de optochtdeelnemers, het SOK en stichting CBL (Stichting Carnavals Bouw Locatie) de handen ineen slaan. Samen gaan zij een dringend beroep doen op de gemeente Berg en Dal. Stichting CBL ziet de gesprekken dan ook positief tegemoet omdat er altijd al goed contact is geweest met de gemeente Berg en Dal. Het moet toch mogelijk zijn om samen een oplossing te vinden, klinkt het van de secretaris van het CBL.

Maar mocht je nou twee linker handen hebben en toch graag iets willen betekenen voor de optochten op De Horst, in het centrum van Groesbeek of in de Breedeweg dan is er goed nieuws. Want de optocht organisatie is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers kunnen de optochten niet trekken door de verschillende dorpskernen van Groesbeek. Aanmelden als vrijwilliger kan via optocht@sok-groesbeek.nl.

Kortom, de optochtdeelnemers gaan samen bouwen aan de optocht van de toekomst. En dat zal vast en zeker een heel mooie creatie opleveren. Want dat heeft het verleden al laten zien. De optocht door het Keulen van Gelderland – dit carnavalsseizoen op zondag 19 februari 2023 - is één van de mooiste en was de grootste van Nederland.