Pastoor Aloys van Velthoven spreekt de jeugd met lampionnen toe.
Pastoor Aloys van Velthoven spreekt de jeugd met lampionnen toe. Foto: Peter Hendriks

Lampionnenoptocht Sint-Maarten populair in Breedeweg

Algemeen

BREEDEWEG – Zaterdagavond 5 november vond in het Groesbeekse kerkdorp Breedeweg de traditionele Lampionnenoptocht plaats ter ere van het Sint-Maartensfeest. 

De organisatie was bijzonder tevreden dat tegen de klok van zes uur het Kerkplein volstroomde met kinderen die allemaal een lampion bij zich hadden in verschillende grote en uitdossingen. De kinderen waren vergezeld van hun ouders en opa’s en oma’s. 

Pastoor Aloys van Velthoven vertelde samen met enkele kinderen het Sint-Maartenverhaal. Dit is de tweede editie en het vorig jaar kwamen er tien kinderen op af maar nu zijn het er duidelijk meer, liet Geert Kuijpers van het organiserende Oranjecomité weten. 

De lampionnenoptocht werd geopend door twee trompettisten van fanfare Jubilate Deo vanuit de klokkentoren van de kerk. De fanfare stond vervolgens al klaar om met het bonte gezelschap met flakkerende lichtjes door diverse straten van de Breedeweg te trekken. Onderweg werden de optochtgangers ‘getrakteerd’ op veel huizen die hun tuinen en achter de ramen versierd hadden met lichtjes. Bij terugkomst op het kerkplein wachtte de kinderen warme chocomel met wat lekkers.