Pascale met op haar schoot Kate die verbrand is.
Pascale met op haar schoot Kate die verbrand is. Foto: Eigen foto

Dramatisch verhaal van Pascale Krommenhoek (18) uit Groesbeek

Algemeen

GROESBEEK – De 18-jarige Pascale Krommenhoek is onlangs teruggekeerd na twee weken vrijwilligerswerk op de school voor blinde kinderen, Salaama school for the blind in Kisoga, 30 kilometer van de hoofdstad Kampala. 

Salaama school is een basisschool voor kinderen die problemen hebben met hun zicht of compleet blind zijn. Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 19 jaar zitten nu op de school. De directeur Francis Kinubi is zelf ook blind en is in 1999 met de school begonnen. Van de andere tien docenten zijn er ook zeven blind. 

Bij terugkomst hoorde Pascale het trieste bericht dat er brand was uitgebroken in de slaapzaal van de jongere meiden. Het duurde twee uur voordat de brandweer kwam en docenten met hun vrouwen en mensen uit het dorp moesten met emmertjes water uit een watertank gaan blussen. Elf kinderen van de school in Oeganda zijn als gevolg hiervan verbrand en overleden.
Volgens Pascale sliepen er 27 meisjes in de betreffende slaapzaal met stapelbedden op elkaar gepropt. Naast de elf dodelijke slachtoffers zijn er zes gewond naar een ziekenhuis gebracht, waarvan er nog vier in het ziekenhuis liggen waarvan één in kritieke toestand. De brand is volgens berichten ontstaan in de slaapzaal van de jongere meisjes.

Pascale is via de stichting Weebale en een crowdfunding een inzamelingsactie gestart voor het opnieuw opbouwen van een slaapzaal. Waarom zo’n drama; te veel kinderen op één kamer, geen brandpreventie maatregelen en slechte kwaliteit van elektriciteit. Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk.

Pascale hoopt op voldoende donaties zodat deze doelgroep in Oeganda een beter toekomst gegeven kan worden en het gebouw weer heropgebouwd kan worden voor deze lieve meiden. Doneren kan via gofund.me./93dba4d3 of via www.weebale.com.