Staatsborbeheer  start bomenkap, deze bomen zijn gesneuveld langs de Kon. Wilhelminaweg tijdens een storm. (foto: Joop Verstraaten)
Staatsborbeheer start bomenkap, deze bomen zijn gesneuveld langs de Kon. Wilhelminaweg tijdens een storm. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Staatsbosbeheer kapt weer bomen in het Groesbeeks bos

GROESBEEK – Sinds maandagmorgen 31 oktober is Staatsbosbeheer weer aan de slag gegaan om bomen te gaan kappen in het Groesbeekse bos. 

De functies van het Groesbeekse bos zijn natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie en niet in het minst de duurzame houtproductie. In een deel van het bos wordt gedund, terwijl op andere plaatsen bomen worden aangeplant. 

Tijdens het kappen van de bomen blijven de paden toegankelijk, maar het kan zijn dat ze tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Staatsbosbeheer gaat er van uit dat eind van dit jaar de klus geklaard moet zijn.

Het Groesbeeks bos is een multifunctioneel bos. De bescherming van de natuur en recreatie gaan hand in hand met de houtoogst. Het bos is opgedeeld in vier delen, in ieder deel wordt eens in de vier jaar gewerkt. Dit jaar is het bos ten zuiden van de Rijlaan aan de beurt. Er zullen ook bomen worden weggehaald om andere bomen te ruimte te geven om te groeien, dat noemt men dunnen, volgens Staatsbosbeheer.

Ook wordt het bos op 49 plekken verjongd, want in totaal gaat om 9,5 hectare. Voor dat Staatsbosbeheer begint wordt het bos gecheckt of er dieren en planten leven. Dat wordt nauwkeurig in kaart gebracht of er bijvoorbeeld dassenburchten, bomen met holtes of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied.

Als die er zijn dan worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Deze plekken worden uitgezonderd van de houtoogst.