Wethouder Irma van de Scheur (links) maakt de winnaars bekend.
Wethouder Irma van de Scheur (links) maakt de winnaars bekend. Foto: Eigen foto

Rijk van Nijmegen en regio Arnhem willen De Topregio worden van Circulariteit

Algemeen

RIJK VAN NIJMEGEN - Volgens wethouder Irma van de Scheur wil de regio Rijk van Nijmegen en regio Arnhem dé topregio gaan worden als het gaat om circulariteit. Circulariteit is volgens de wethouder anders omgaan met grondstoffen. En dat vraagt om verbeelding, on nieuwe vaardigheden, innovatiekracht en niet in het minst doorzettingsvermogen.

Volgens de wethouder staan de bestaande regels innovatie soms echt in de weg en dan blijkt vaak dat het nog helemaal niet zo makkelijk is om hier een oplossing voor te vinden. De ambitie van circulaire topregio kan alleen waargemaakt worden als we naast een ambitieuze overheid en heel goede opleidingen ook innovatieve ondernemers hebben en die zijn er gelukkig volop, aldus Wethouder van de Scheur. Dat blijkt wel uit het feit dat er een flink aantal nominaties binnen zijn gekomen. 

“Het is blij te horen dat veel ondernemers een verschil willen maken in het terugdringen van het gebruik van grondstoffen. Dit jaar zijn er voor de eerste maal twee prijzen, een in de categorie gevestigde bedrijven en een in de categorie Start Up. De jury had vervolgens een moeilijke taak om de juiste winnaars aan te wijzen.”

Bij Start Up is Green Road Equipments de winnaar geworden. Het bedrijf werkt in de conservatieve sector en heeft veel last van de problemen rond stikstof. En groep jonge mensen (waaronder een aantal studenten) die oude machines helemaal uit elkaar haalt en er weer nieuwe machines van maakt. Hierbij creëren ze ook de overgang van fossiele brandstof naar emissie loos werken. Geen dieselmotoren meer, maar accu’s.

Bij Cirkel Gevestigde bedrijven is VBI uit Weurt de winnaar geworden. Hier wordt van oud piepschuim nieuw isolatiemateriaal voor de bouw gemaakt waar de komende jaren volop behoefte aan bestaat. Nu wordt piepschuim vooral gebruikt als verpakkingsmateriaal om apparaten te beschermen.