Ontmoeten in het Alzheimer-café en leven met dementie

Algemeen

GROESBEEK - Op 7 november was klinisch geriater Jurgen Claassen te gast in het Alzheimercafé in Groesbeek. Als geriater krijgt hij op de geheugenpoli veel vragen die ontstaan als de diagnose dementie gegeven is. Claassen schreef er een boek over met de titel: Wat kun je doen aan dementie?  

Als je de diagnose dementie krijgt komt er heel wat op je af.  In het begin kun je denken dat je leven stopt, wat moet je straks allemaal gaan missen? Hoe kunnen jij en je naaste, dementie een plek geven in jullie leven? Het blijkt dat een goede diagnose maar ook de juiste hulp en ondersteuning heel belangrijk zijn. Hoe eerder je hulp zoekt en mensen om je heen inschakelt hoe beter. Mensen blijken veel meer te kunnen dan ze in eerste instantie dachten. Je kunt veel kleine dingen (met hulp) verbeteren zoals voeding, lichaamsbeweging, slaap en sociale contact. 

Ook ben je in staat om nog te kunnen leren, op een andere manier dan dat je eerst deed. Een voorbeeld hiervan is (weer) leren lopen met een rollator onder begeleiding van een ergotherapeut. Hierdoor kun je weer beter bewegen waardoor de kwaliteit van leven weer kan gaan toenemen. Je partner of mantelzorger kan grote winst boeken door kleine dingen te veranderen in hoe je omgaat met iemand met dementie.

Als je kunt accepteren dat je moet gaan leven met dementie, is het minder zwaar en kun je met de dingen in je leven die je belangrijk vindt voorlopig doorgaan. Heel erg veel kan namelijk nog wel de eerste jaren van het dementieproces. Dus probeer positief te blijven denken en onderzoek wat er wél kan.
De avond werd weer muzikaal opgeluisterd door het vaste duo ‘Woarumnie’.