Jana Vesela: "Graag steun ik de actie Kans op Kunst voor voedselbank Groesbeek. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld
Jana Vesela: "Graag steun ik de actie Kans op Kunst voor voedselbank Groesbeek. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld Foto: Gerie van der Land-Zijderveld

'Kans op kunst' voor Voedselbank Groesbeek

MILLINGEN - Vesela, dat betekent in het Tsjechjes: vrolijk. Beeldend kunstenaar Jana Vesela lacht vrolijk, beetje bedeesd ook. Haar haren zijn blauw geverfd. Sinds een jaar woont ze in Millingen aan de Rijn. In de voortuin schilderijen en vrolijke objecten.

Binnen is het kleurrijk, de trap naar boven tree voor tree een andere kleur. Overal hangen en staan haar schilderijen. De Tsjechische schilder Alfons Mucha (1860-1939) is een van haar grote inspirators.

We drinken thee. Jana vertelt. Ondertussen kijk ik mijn ogen uit en ben verbaasd soms. Poes spint genoeglijk. Verwarming gebruikt ze niet. Als het koud is doet ze een extra dik vest aan. Achter de keuken is een klein atelier waar ze schildert. Soms kan ze niet stoppen, schildert ze de hele nacht door. Alles wat met kunst te maken heeft is haar leven. “Kunst is mijn passie. Ja, ik ben als kunstenaar geboren.”

Naast kunstenaar is ze grafische vormgever. Op haar twaalfde jaar besloten haar ouders naar Nederland te gaan. “Zij wilden voor hun drie kinderen een betere toekomst. Ik ging naar het Grafische Lyceum in Amsterdam. Vervolgens naar de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht.” Ze vertelt anekdotes, die toen het gebeurde best spannend waren. Dat ze zich op de Hoge School liet opsluiten omdat ze toen ook al de hele nacht wilde door schilderen.

“Nederland was een enorme verandering, maar gelukkig waren er hier ook potloden, penselen en papier.” Een van haar schilderwerken is te winnen tijdens Kans op Kunst 2022 voor Voedselbank Groesbeek.

Binnenkort meer informatie over Kans op Kunst voor Voedselbank Groesbeek, ook via www.maasburen.nl en www.voedselbankgroesbeek.nl.