Afbeelding
Foto: internet

ZALMPODIUM MILLINGEN AAN DE RIJN VAN START

Algemeen

ZALMPODIUM - In Millingen aan de Rijn staat in de Zalmstraat op nummer 8, pal aan de dijk, het Zalmkerkje. Het kerkje is gebouwd in 1880, ten behoeve van de bescheiden populatie aan protestanten in Millingen en omliggende dorpen. 

Tot 1980 is het, in afnemende frequentie, als zodanig gebruikt. Daarna bestond het enkel nog als romantische trouwlocatie, maar vanaf 2014 fungeerde het tevens, eens per maand, als podium voor kleinschalige muziekoptredens.
Het ‘Zalmpodium’ mocht zich gedurende een vijftal jaren verheugen in een toenemend aantal bezoekers en muzikanten. Tijdens de coronajaren lag het kerkje er verlaten bij, maar vanaf medio januari 2023 wordt er een doorstart gemaakt, waarin niet alleen een podium wordt geboden aan muziek, maar tevens aan theater, kunst en Millings erfgoed. Het streven is om elk weekend een van deze onderdelen een plek te geven.

Op 15 januari worden in het Zalmkerkje een tweetal oer-Millingse films gepresenteerd, die in 1972 en 1973 gemaakt zijn door Wily Strijbos en cameraman Wim Megens. De films zijn opgenomen met een groot aantal Millingse vrijwilligers en duren allebei ongeveer een uur.

Film 1: ‘Van de hel naar de Hemel’ speelt zich af in WO11 en verhaalt over een neergestorte Engelse piloot, die op slinkse wijze door een aantal monniken in veiligheid wordt gebracht.

Film 2: In ‘Bastogne’, eveneens een ‘oorlogsfilm’, weet  een krijgsgevangen Amerikaanse arts op spectaculaire wijze te ontsnappen met medeneming van geheime documenten.

Vele Millingenaren zullen in de films zichzelf of familieleden herkennen. Echt een stukje Millings cultuurgoed, dat door nijver vrijwilligerswerk en gemeentelijke subsidie aan de vergetelheid wordt ontrukt. De verwachting is, dat er meer belangstelling is dan de vijftig zitplaatsen, die het Zalmpodium mag bieden. Daarom worden de films beide driemaal vertoond: om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. De toegang is geheel gratis. (https://www.zalmpodium.nl)