De lichtjes branden weer op de Canadese begraafplaats.
De lichtjes branden weer op de Canadese begraafplaats. Foto: Bert Roodbeen

Kaarsjes verlichten weer de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek

Algemeen

GROESBEEK – Zaterdag 24 december tegen de avond vond er weer een traditionele lichtjesavond plaats met publiek op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. 

Na het welkom door Ronald Boschman van Stichting Lichtjesavond Groesbeek werd er gezongen door Maarten Peters (voormalig lid van de Frank Boeijen Groep) terwijl Anne van Benthum een gedicht voorlas. Speciaal uit Canada overgekomen Peter Marwick hield een speech. Hierna werden rond 16.30 uur door vrijwilligers, aanwezigen en kinderen de 2619 kaarsen aangestoken en geplaatst bij de graven.

De kaarsjes brandden de afgelopen twee jaar- vanwege de corona maatregelen- wel op kerstavond, alleen moest het de zonder ceremonie en publiek. Zonder het gezamenlijk gedenken van de 2619 gevallen soldaten die op de begraafplaats begraven liggen. Zonder het samen stilstaan bij vrede en vrijheid. Dit jaar kon het weer. Om 17.00 uur werd de Lastpost geblazen en het Canadese Volkslied ‘Oh Canada’ door trompettist Hans Jansen waarna aansluitend één minuut stilte in acht werd genomen.