Het glas-in-loodraam van de oude kerktoren van de protestantse kerk in de Kerkstraat in Groesbeek, boven de hoofdingang van de kerk.(foto: Hennie Smit)
Het glas-in-loodraam van de oude kerktoren van de protestantse kerk in de Kerkstraat in Groesbeek, boven de hoofdingang van de kerk.(foto: Hennie Smit) Foto: Hennie Smit

Ingezonden brief

Durven dromen over vandalisme

Op 1 januari 2023 vond traditiegetrouw de vredesviering plaats in de historische kerk van Groesbeek. Thema was dit keer ‘durven dromen”. 

Wethouder Irma van de Scheur en vertegenwoordigers van de organiserende instanties, de Bahá’ï, de katholieke- en protestantse kerken en de Werkgroep Vredesinitiatieven, lieten hun gedachten over het thema gaan. Er werd gezongen en gemusiceerd.

Durven dromen over vrede betekende voor de diverse sprekers dat je zelf een hand moet uitsteken naar de ander die in onvrede leeft, of gewoon hulp nodig heeft. Ook dat je steeds weer moet beseffen dat we samen-leven, we zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar’s lot. In die zin is vrede onvermijdelijk, zoals een van de sprekers het verwoordde. Ook in ons eigen belang. En dat geldt op kleine- en grote schaal. 

Voor de grote schaal werd het klimaat meerdere keren genoemd en daarmee de toekomst van de planeet aarde als actueel en indringend voorbeeld. Daar moeten we met grote urgentie aan werken en ons leven zal daardoor echt veranderen, werd gezegd.

Op kleine schaal troffen de bezoekers van de vredesviering op 1 januari een voorbeeld ter plekke aan, namelijk de vernieling van een aantal glas in lood ramen in de oude kerktoren (eind 14e eeuw). Waarschijnlijk is dat gebeurd in de oudejaarsnacht. De toren is overigens al sinds eind 18e eeuw eigendom van de gemeentelijke overheid. 

Los van aangifte van vernieling, is in het verlengde van de vredesviering mijn  vraag: hoe kunnen de inspirerende sprekers van deze vredesviering vroeger of later, in gesprek komen met de dader(s)? Onbevangen, in de eerste plaats om hun gedrag te begrijpen. Onbevangen ook, om te spreken over de waarde van het oudste monument van Groesbeek voor het dorp. Wat is Groesbeek zonder schoonheid, zonder geschiedenis? Onbevangen tenslotte, om mogelijke toekomstige daders van vandalisme te voorkomen. 

Voor dat laatste - het voorkomen van vandalisme - zou er ook contact gelegd kunnen worden met scholen in de gemeente Berg en Dal om te kijken, hoe er binnen het vak burgerschapsvorming, aandacht is voor vandalisme.

Kortom: durven dromen over vandalisme en die droom in praktijk brengen!

Max de Coole, Groesbeek, 2 januari 2023.