Afbeelding
Foto: Padden.nu/Jelger Herder

Help padden veilig oversteken tijdens voorjaarstrek in Overasselt!

Algemeen

OVERASSELT - De paddentrek staat weer (bijna) voor deur. Daarom is paddenwerkgroep ‘Help de pad!’ op zoek naar nieuwe vrijwilligers die amfibieën willen helpen om veilig de weg over te steken. Daarnaast vraagt de werkgroep automobilisten, fietsers en andere bestuurders ’s avonds voorzichtig te rijden op plekken met veel paddentrek.

In de periode van februari tot en met april maken padden, kikkers en salamanders een flinke tocht van hun winterkwartier naar hun voortplantingswateren. Ze beginnen bij het invallen van de schemering en als het warm genoeg is kunnen ze de hele nacht doorgaan. Vooral op milde, vochtige avonden en nachten zijn veel amfibieën op de been. Regelmatig kruisen hun trekroutes wegen en straten, waarbij grote aantallen dieren worden doodgereden.

Gemeente vijver Craeyenbergh (Oude Kleefsebaan / Craeyenbergh) en rondom de Waaij (Oude Kleefsebaan in buurt van manage) zijn zo’n plekken met veel paddentrek. Paddenwerkgroep Help de pad! is hier actief om te voorkomen dat overstekende amfibieën eindigen als verkeersslachtoffer. Vrijwilligers van de werkgroep lopen ’s avonds met een zaklamp en reflecterend hesje langs de weg. Zij pakken padden op voordat deze het asfalt betreden en brengen de dieren veilig naar de overkant.

Helaas is het onmogelijk om alle locaties in Overasselt waar padden oversteken te bemensen. Daarom verzoekt de werkgroep automobilisten en fietsers om in deze periode ‘s avonds rustig te rijden en goed op te letten, met name als het regent of vochtig is. Werkgroep Help de pad! zorgt er samen met gemeente Heumen voor dat er waarschuwingsborden geplaatst worden.

“Wil je helpen om te voorkomen dat amfibieën worden doodgereden? Padden overzetten is laagdrempelig en dankbaar werk, waarvoor geen ervaring nodig is. Met een uurtje lopen kun je al veel dierenlevens redden. Dus ben je graag buiten, heb je een warm hart voor dieren en de natuur en kun je tegen wat regendruppels? Neem dan contact op met Adelheid den Hollander, adelheid@hollandware.com of 06-23637834.”