Blasiuszegen in de Karl-Leisner-Mariëndaalkapel

Algemeen

GROESBEEK - Op de eerste vrijdag van de maand, 3 februari, zal na de eucharistieviering van 19.00 uur pastoor Aloys van Velthoven aan alle aanwezigen persoonlijk de Blasiuszegen geven. 

Na de viering, waarin altijd aandacht is voor de heilige Titus Brandsma en de zalige Karl Leisner, komen alle mensen, die dat willen, één voor één naar voren. De pastoor houdt dan twee kaarsen gekruist in de linkerhand en legt ze op de schouders links en rechts van de keel en spreekt daarbij het volgende gebed uit: “Door de voorspraak van de heilige bisschop en martelaar Blasius moge God u van elke keelziekte en ander kwaad bevrijden. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen.” Daarbij maakt hij met zijn rechterhand een zegengebaar.

Dit gebruik is al eeuwenoud, gebaseerd op het volgende verhaal: Blasius van Sebaste werd, omdat hij vasthield aan zijn christen zijn, ter dood veroordeeld en zijn terechtstelling zou buiten de stad plaatsvinden. Onderweg stond een moeder langs de route met haar klein kind en klampte Blasius aan om haar kind te zegenen. Haar kind had een visgraat ingeslikt die in de keel was blijven steken. Het kind dreigde te stikken. Blasius legde zijn hand op het hoofdje en het kind genas.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aan deze viering deel te namen. Na de viering is er ook gratis koffie of thee met wat lekkers erbij.