Bezoekers luisteren aandachtig in Alzheimercafe Millingen.
Bezoekers luisteren aandachtig in Alzheimercafe Millingen. Foto: Peter Hendriks

Dementie Vrijheid en Veiligheid tijdens Alzheimer café in Gasthuis Millingen

Algemeen

MILLINGEN – Onlangs was er een goed bezocht Alzheimer café in het Millingse Gasthuis. Het onderwerp op deze avond was ‘Hoe omgaan met allerlei dilemma’s rondom Vrijheid en veiligheid’. Dat leefde bij de aanwezigen. Dorry Stuij dementiecoach, gaf een andere kijk op de aanpak hiervan. 

Het ging over wat iemand nog kan en wil centraal stellen, dit zelfs meer maken. Te vaak staat het probleem en hoe te voorkomen centraal. Het gevoel regie te verliezen geeft onmacht, het kan de onderlinge relatie verstoren.
Tegenwerking, agressie kan het gevolg zijn, hoe ga je hierover in gesprek? Minder met argumenten meer op gevoelsniveau. De mens met de ziekte dementie, die vrijheid wil voelen. De omgeving die veiligheid wil (ook vanwege eerdere ervaringen). Een mens kan zichzelf overschatten en dus ook met de ziekte dementie. Aan de zaal de vraag: Wie van jullie is na ziek te zijn geweest niet te vroeg weer aan het werk gegaan? Het bleef stil; herkenbaar dus.

Veiligheid kan in goed overleg met hulpmiddelen vergroot worden. Een sensor die een opgenomen tekst spreekt om de achterblijvers gerust te stellen. Een spotter waardoor je iemand die wandelt kan traceren met de telefoon. Soms zelfs camera’s op strategische plaatsen. Het kan gevoeld worden als inbreuk op privacy. Wat werkt wel? Tussenstappen zoals twee weken uitproberen? Maatwerk is nodig. Het serieus nemen van de mens met dementie als partner met eigen wensen. Het erkennen van verdriet en angst, het samen rouwen is ook een belangrijke factor in de relatie. De bezoekers gingen geïnspireerd, maar ook getriggerd naar huis. Horen hoe het anders kan is één ding. Het in de praktijk brengen de uitdaging.