(foto: Sgt Nicole Mitchell, Canadese Ambassade)
(foto: Sgt Nicole Mitchell, Canadese Ambassade) Foto: Sgt Nicole Mitchell, Canadese Ambassade

Canadese Sovereign's medal for Volunteers uitgereikt aan Maarten Dekkers

GROESBEEK - Op 15 januari is de 'Sovereign’s Medal for Volunteers' uitgereikt aan Maarten Dekkers. In het bijzijn van burgemeester W. Gradison van Mook, de heer W. Lenders, directeur Vrijheidsmuseum, familieleden en vrienden werd de medaille opgespeld door de Canadese militair attache in Nederland Col. Marc Lafortune. Hij vertegenwoordigde hiermee de Governor-general van Canada.

Maarten Dekkers ontving deze onderscheiding voor al zijn verdiensten van de afgelopen jaren. De 'Sovereign’s Medal for Volunteers'  is het hoogste eerbetoon, dat wordt uitgereikt aan vrijwilligers in Canada. Het is een erkenning voor uitzonderlijke vrijwilligerswerk.
Bij hoge uitzondering wordt ook in Nederland deze medaille uitgereikt als beloning voor de bijzonder en langdurig vrijwilligerswerk aan Canadese burgers en militairen, individuelen of in groepen, die Nederland bezoeken in het teken van herdenking.

Deze medaille is een erkenning voor in leven zijnde Canadezen die een belangrijke, duurzame en onbetaalde bijdrage hebben geleverd aan hun gemeenschap in Canada of in het buitenland. Niet-Canadezen komen ook in aanmerking als hun bijdragen eervol zijn geweest voor Canadezen of Canada. De Sovereign's Medal for Volunteers is een officieel eerbetoon gecreëerd door the 'Crown'.

De afgelopen twintig jaar heeft Maarten Dekkers Canadezen en Canada's gevallen soldaten van de Tweede Wereld Oorlog geëerd en herdacht in zijn omgeving. Door het leiden van vele Battlefield Tours, brengt hij de oorlog in de omgeving van Nijmegen onder de aandacht en is hij het voorbeeld van de sterke band die is ontstaan, door de Tweede Wereld Oorlog, tussen Canada en Nederland. Deze sterke band is zelfs vandaag duidelijk, omdat Canadese Militair Attache, Col Marc Lafortune hier als vertegenwoordiger van Canada was om deze medaille uit te reiken.