Gelderland Geschiedeniscafé

GROESBEEK - Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. 

Op 3 maart wordt het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé georganiseerd door Erfgoednet Berg en Dal, in samenwerking met Erfgoed Gelderland. Gastheer is de jubilerende Heemkundekring Groesbeek, die in 2023 haar vijftigjarig bestaan viert. Tijdens deze historische avond staat het volgende thema centraal: Het landschap in het Rijk van Nijmegen.

Geschiedeniscafés

Met de ‘Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés’ kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het brede verhaal van Gelderland en we staan stil bij de publicatie van het boek Verhaal van Gelderland.

Het landschap

Het thema van het geschiedeniscafé op 3 maart is: de omgang met het landschap. Na een inleiding over de net verschenen uitgave Verhaal van Gelderland, laat hoofdredacteur en hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven zien hoe het Rijk van Nijmegen onderdeel is van het grotere verhaal van Gelderland. Toon Bosch, een van de auteurs van het Verhaal van Gelderland, vertelt vervolgens over de omgang met het landschap in deze regio gedurende de 18e eeuw: de worsteling met land en water in de stroomgebieden van Maas en Waal en het gebruik van bossen en heide in de hoger gelegen streken ten zuidoosten van Nijmegen. René Arendsen (bekend als een van de Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland) praat de avond aan elkaar en gaat in gesprek met de sprekers.

Op de zeepkist

Aan het eind van het geschiedeniscafé worden vertegenwoordigers van historische verenigingen en andere aanwezigen uitgenodigd om ‘op de zeepkist’ te stappen en binnen één minuut hun historische publicatie, initiatief, samenwerking of evenement onder de aandacht te brengen.

De bijeenkomst is 3 maart van 17:00-19:00 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Koffie/thee, een consumptiebon en enkele snacks krijgt de bezoeker aangeboden. Een vrijwillige bijdrage voor de kosten, te deponeren bij het uitgiftepunt van koffie/thee, wordt zeer op prijs gesteld.

Aanmelden kan tot uiterlijk 28 februari via heemkundekringgroesbeek@gmail.com.