Als je partner dementie krijgt heeft dat invloed op je relatie...

Algemeen

GROESBEEK - Het Alzheimercafé in gasterij ‘t Groeske in Groesbeek trok op 6 februari een groot aantal bezoekers. Het thema ‘je relatie met iemand die dementie heeft’ leeft bij veel mensen. 

Natuurlijk ziet vooral de partner de relatie veranderen. Het is ook niet niks als bij je partner de taal, het gedrag en het denkproces anders wordt. Sommige mensen met dementie worden stiller en trekken zich vaker terug. Anderen blijven erg actief en worden overmoedig. Partners ervaren hun maatje kwijt te raken en moeten rollen gaan overnemen. Het kan soms erg zwaar worden om ook de zorgtaken erbij te krijgen.

Spreker John Ekkerink moedigde ons aan om vooral steun te zoeken in de nabije omgeving. Het is voor jezelf haast niet vol te houden om alles alleen te blijven doen. Met de nabije omgeving doelde hij op familie en vrienden. Maar ook belangrijk zijn de buurt, de sportclub, winkels en andere plaatsen waar je regelmatig komt.

Hoe kun je je partner het beste ondersteunen in het dementieproces? Dit antwoord is niet eenvoudig te geven omdat elk mens met dementie uniek is. Een algemene tip is om vooral dingen te blijven doen die nog wel goed gaan. Er is vaak nog voldoende kwaliteit van leven te halen uit de dag. Probeer daarbij zoveel mogelijk in het hier en nu te leven. Een dag-structuur kan ook voor rust zorgen. Het kan zijn dat je nieuwe dingen moet gaan aanleren, maar wees mild voor jezelf. Vat de dingen die gebeuren niet persoonlijk op. Probeer mee te gaan in de belevingswereld van de mens met dementie.

De avond werd weer muzikaal opgeluisterd door het vaste duo ‘Woarumnie’.