Alzheimer-café in Millingen

Algemeen

MILLINGEN - Terugblik op het ontmoeten in het Alzheimer-café in het gasthuis in Millingen op 8 februari.

WMO-consulent Mieke Nieuwestein en haar collega’s van het sociaal team van de gemeente waren dit keer te gast in het Alzheimercafé in Millingen. WMO betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. WMO-consulenten kijken naar wat er nodig is om zo lang en goed mogelijk thuis te blijven wonen. Er wordt ook gekeken hoe mensen (met dementie) nog zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen aan het sociale leven. Er wordt dus bekeken naar wat er nodig is en wat voor zorg het beste past. Ook wordt gekeken of de familie of vrijwilligers hier iets in kunnen betekenen. 

Er is in elke kern van de gemeente Berg en Dal een plek voor ontmoeten, dit heet ‘de inloop’. Iedereen kan hier terecht voor een luisterend oor, een kop koffie en een praatje. Daarnaast is er speciaal voor mensen met dementie dagbesteding. Hier moet je een zorgindicatie voor hebben. Om dagbesteding of hulpmiddelen voor in huis aan te vragen, neem je contact op met een WMO-consulent (het WMO-loket) van de gemeente. Je vraagt om een keukentafelgesprek.  De gemiddelde wachttijd voor zo’n gesprek is acht weken. Hierna maakt de WMO-consulent een inschatting hoeveel en welke hulp er nodig is. De gemeente heeft afspraken gemaakt met zorgaanbieders voor dagbesteding. Vraag de WMO-consulent naar welke mogelijkheden er zijn.

Als je meer hulp nodig hebt en 24 uur per dag noodzakelijk, dan wordt de zorg anders georganiseerd en betaald via de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Je kunt bij de zorgtrajectbegeleider terecht met je vragen over verschillende soorten zorg en hulp.  

Heb je een vraag over de zorg voor je naaste, of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de DementieLijn op 0800-5088.