Leeftijdsbandjes tijdens carnaval in Berg en Dal

Algemeen

BERG EN DAL - Carnavalsvierders in de gemeente Berg en Dal in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar hebben een leeftijdsbandje nodig om alcohol te kunnen kopen tijdens carnaval. Zo’n bandje maakt het voor barpersoneel en jongeren makkelijker om alcohol te (ver)kopen. 

Wat is een leeftijdsbandje? Een leeftijdsbandje is een polsbandje bestemd voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar. Alleen aan jongeren die zo’n polsbandje dragen, wordt met carnaval alcohol geschonken. Dit geldt in ieder geval op de locaties vermeld in de tabel onderaan dit bericht. 

Waarom een leeftijdsbandjes? Aan jongeren onder de 18 jaar mag wettelijk geen alcohol worden verstrekt. Tijdens carnaval is dit vanwege de drukte soms lastig te controleren. Met zichtbare bandjes ziet het barpersoneel direct of iemand tenminste 18 jaar is. Iemand met zo’n bandje kan laten zien dat hij of zij oud genoeg is om alcohol te kopen en drinken. Het barpersoneel hoeft dan niet steeds naar leeftijd of legitimatie te vragen. 

Hoe werkt een leeftijdsbandje? Bij binnenkomst wordt eenmalig iemands legitimatiebewijs gecontroleerd. Personen tussen de 18 en 25 jaar, krijgen direct een polsbandje. Dit polsbandje is alle carnavalsdagen geldig. 

Wat als iemand geen leeftijdsbandje heeft? Iemand onder de 18 jaar krijgt geen leeftijdsbandje en mag geen alcohol drinken. Een jongere onder de 18 jaar die alcohol in zijn of haar bezit heeft in de publieke ruimte (dit is op straat, maar ook in een horecabedrijf of een feesttent) is persoonlijk strafbaar. Hij/zij kan hiervoor een boete krijgen. Ook het café of de organisatie die de alcohol verkoopt is strafbaar als het alcohol schenkt aan een jongere onder de 18 jaar. Dit is vastgelegd in de Drank- en horecawet. Noot voor redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatie via verkort telefoonnummer 14024 of via email: communicatie@bergendal.nl 

Hoe kom iemand aan een leeftijdsbandje? Bij de volgende horecabedrijven/feesttenten kunnen mensen van 18 tot en met 25 een leeftijdsbandje krijgen: Millingen aan de Rijn: - Biljart Dart Café Janssen & Janssen - De Kastanje - O.E.V. 1 - O.E.V.
Groesbeek: - S.O.K. (feesttent) - Fanfare Jubilate Deo - De Slenk - De Mallemolen.
Beek: - Sous les Eglises
 Leuth: - De Vriendenkring.