Ouderen vaak de dupe van pinpasfraude

BERG EN DAL - Eerst meekijken over uw schouder om de pincode te weten te komen. Dan met een smoesje afleiden en daarna de pinpas stelen. De laatste maanden zijn vooral oudere mensen slachtoffer geworden van deze babbeltruc.

Hoe gaan de oplichters te werk? Bij deze babbeltrucvorm pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt geld op bij een automaat. Ongemerkt kijkt iemand over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd, dan laat de dader een briefje van 5 of 10 euro vallen. De dader tikt de pinner op de schouder en overtuigt de pinner dat het geld van hem/haar is. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee.

Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt daarna zijn/haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet in de tussentijd het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Daarna haalt de dader grote bedragen van de rekening.

Tips van de politie

Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders heeft laten vallen. Denkt u dat het geld toch van u is, stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze een stukje naar achteren gaat. Bent u met z’n tweeën, laat de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.
Bent u toch slachtoffer geworden, blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.

Meer tips staan op www.politie.nl (externe link) en data.politie.nl (externe link).