Roy van Esch op weg naar de winst. De zwarte stukken zijn in de meerderheid. Op de achtergrond Rob Jansen.
Roy van Esch op weg naar de winst. De zwarte stukken zijn in de meerderheid. Op de achtergrond Rob Jansen. Foto: Huub Blom

Schakers uit Mook zegevieren

Algemeen

MOOK - Onlangs speelden diverse teams van schaakvereniging Mook in de regionale en landelijk competitie vier wedstrijden. Drie daarvan werden met een groot succes afgesloten. 

Het achttal van Mook 1 speelde in de regionale competitie tegen het ASV 4. De Arnhemmers kregen een stevig pak slaag en werden op 7-1 nederlaag getrakteerd. Mook 1 dat vorig promoveerde naar de eerste klasse staat bovenaan in de poule. Met nog twee wedstrijden te gaan is promotie naar de Hoofdklasse zo goed als zeker. Volgende maand wacht nog een lastige wedstrijd in Beuningen en in de slotronde wacht PION 2, dat de laatste plaats bezet. 

In de bekercompetitie speelden beide teams tegen elkaar. Mook1 toonde haar overmacht door met 4-0 naar de kwartfinales te gaan. Daar treft het team Het Kasteel (Wijchen). PION 1 haalde ook de kwartfinale door nipt UVS 1 te verslaan. Het lot koppelde PION 1 aan de Elster Toren 1.

Het tweede team van Mook, een zestal, trad aan tegen het sterke UVS 2. Ook het Nijmeegse team moest met een nederlaag naar huis. Rob Jansen, Huub Blom en Twan Verhofstad haalden ieder een belangrijk half punt binnen. Nog beter deden Emiel Laurant en Roy van Esch het. Emiel maakte het zijn opponent zo lastig dat deze in tijdnood zijn vlag zag vallen. Roy speelde een ware wildwest partij en kreeg de betere stelling. Met een familieschaakje haalde hij de trekker over. Eindstand 3½-2½

In de landelijke competitie was er geen succes. In Winterswijk speelden 6 spelers remises en 2 spelers verloren. Door deze 5-3 nederlaag is het tweede team van de Pion Mook Combinatie (PMC) in degradatiegevaar gekomen. Het heeft nog twee wedstrijden te spelen en daarin moet het minimaal 2 punten halen. Drie punten zijn zeker voldoende om ook volgend jaar in de vierde klasse te mogen spelen. Het eerste team van PMC, spelend in de derde klasse, is na de zege op ASV 3 zeker van klassenbehoud. 

Het worden spannende maanden waarin de beslissingen gaan vallen.